14 d’octubre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La campanya d’alt risc d’incendis forestals tanca amb 102,5 hectàrees afectades, molt per davall de la mitjana dels darrers deu anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La campanya d’alt risc d’incendis forestals tanca amb 102,5 hectàrees afectades, molt per davall de la mitjana dels darrers deu anys

El conseller Miquel Mir destaca la implicació de l’operatiu format per 350 persones

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director gerent de l’IBANAT, Joan Ramon, han presentat, aquest dilluns, el balanç de la campanya d’incendis forestals a les Illes Balears. Enguany, s’han produït 94 sinistres, dels quals 8 han estat incendis i els altres 86, conats (és a dir, que han tingut menys d’una hectàrea de superfície afectada).

La superfície total afectada ha estat de 102,5 hectàrees. D’aquestes, el 72 % era terreny forestal de matollar, mentre que la resta ha estat terreny arbrat (pinars, ullastrars, etc.).

Mir ha destacat que el nombre de sinistres d’enguany és molt similar a la mitjana dels darrers deu anys (95) tot i que el terreny forestal afectat està molt per sota de la mateixa mitjana (691 hectàrees). Ramon, per la seva banda, ha subratllat la tasca feta per les prop de 350 persones que han integrat l’operatiu d’enguany, amb unes condicions meteorològiques molt adverses, amb un estiu amb episodis freqüents de temperatures superiors a la mitjana. A això cal afegir que, després d’un hivern i una primavera molt secs quant a precipitacions, la temporada s’havia iniciat amb una elevada disponibilitat del combustible forestal per cremar.

Pel que fa a les causes, els sinistres han estat principalment produïts per negligències i causes accidentals (58 %). La intencionalitat ha estat al voltant del 14 %, segons han determinat les investigacions dels agents de medi ambient. En tercer lloc, les causes naturals (llamps) han originat un 12 % dels sinistres d’enguany.

Dues terceres parts de la superfície forestal afectada enguany (75,3 ha) corresponen a un sol incendi, el del comellar de s’Ermita (Escorca), que va començar dia 8 de juliol, a causa d’un llamp. Els altres dos incendis importants de la temporada, per superfície afectada, han estat el de Casa d’Amunt (Alaró), que va començar a cremar la nit del 6 de març (9 ha) i el de cala en Basset (Andratx) que va afectar 2,9 hectàrees i que fou intencionat.

Si bé enguany no s’ha produït cap gran incendi forestal sí que s’han produït sinistres amb un potencial de propagació important. En aquest sentit, Ramon ha destacat els sinistres intencionats de la zona d’Esporles, de final d’agost, en una zona amb molta continuïtat de la massa forestal i de difícil accés. També els tres que es van iniciar a la vegada a la península de Formentor a causa dels llamps el dia 8 de juliol o el de muntanya Mala, a Menorca. Finalment, ha subratllat els petits sinistres a l’illa d’Eivissa en zones d’interfície urbana forestal, com el de Portinatx. En tots els casos, ha destacat la ràpida actuació dels mitjans aeris i la contundència en el primer atac, que va permetre contenir el foc.

D’altra banda, Mir ha destacat que l’operatiu ha participat també en tasques extraordinàries com les derivades dels episodis de meteorologia adversa als municipis de Santanyí i ses Salines. El conseller ha volgut agrair especialment l’esforç i el compromís de tots els implicats.

Finalment, Mir ha subratllat que «a part de la realitat pel que fa als sinistres i a les nostres capacitats en termes d’extinció com a resposta, la clau de la defensa contra els incendis forestals recau en l’autoprotecció i la consciència del risc en zones d’interfície urbana forestal».

En aquest sentit, Ramon ha afegit que una vegada finalitzada la temporada de risc d’incendis forestals es començarà a fer feina en l’execució de les actuacions silvícoles previstes en els plans comarcals i en el IV Pla de Defensa contra Incendis, així com en la millora de les infraestructures necessàries per a la lluita contra els incendis.