8 d’octubre 2019 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El ple del Parlament ratifica el sostre de despesa no financera de la Comunitat Autònoma per a 2020 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El ple del Parlament ratifica el sostre de despesa no financera de la Comunitat Autònoma per a 2020

La consellera Rosario Sánchez defensa la “responsabilitat social i financera” del Govern en l’elaboració d’uns pressuposts “prudents i d’estabilitat” per a 2020

El ple del Parlament de les Illes Balears ha aprovat avui la ratificació del sostre de despesa no financera de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2020. Aquest límit màxim de despesa no financera per a l’any vinent, aprovat pel Consell de Govern el passat 27 de setembre, es situa en una xifra de 4.383,83 milions d’euros, un 1,1% menys que en els pressuposts de 2019.

Després dels increments dels darrers anys, el sostre de despesa per a 2020 és la segona quantitat més alta, només superada l’any 2019, en concret en 50,23 milions d’euros, i suposa un augment del 30,8% en relació amb 2015. La ratificació del sostre de despesa al Parlament és la primera passa duta a terme a la cambra abans de l’elaboració definitiva i la tramitació dels Pressuposts per a 2020.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha defensat el nou sostre de despesa davant el ple del Parlament i ha explicat que el Govern de les Illes Balears treballa en uns nous pressuposts “prudents i d’estabilitat”, des del compromís amb la continuïtat de les polítiques socials i l’aposta “per prioritzar les persones i per les polítiques públiques que milloren la vida de la gent".

La consellera també ha destacat la recuperació de drets i millores socials duta a terme els darrers quatre anys. “Aquest és el nostre punt de partida: un Govern que ha augmentat com mai el pressupost per a polítiques socials, un increment que ens ha permès assolir la mitjana en despesa social per habitant, en els serveis públics fonamentals, malgrat les limitacions del sistema de finançament autonòmic", ha dit.

En aquest sentit, ha incidit en “el problema d’infrafinançament històric” de les Balears i ha reclamat un model més just. Així, ha recordat que les Balears són la segona comunitat que més aporta i la novena en recursos rebuts, segons les darreres dades globals –en termes normatius i competències homogènies entre comunitats- de la liquidació del sistema de finançament autonòmic, corresponent a 2017.

Rosario Sánchez ha ratificat també l’aposta del Govern en els nous pressuposts per seguir "prioritzant les polítiques socials i a la vegada continuar amb el sanejament dels comptes públics", i ha manifestat que “controlar la despesa és compatible amb la nostra aposta per les polítiques socials”. “S’ha actuat i s’actua amb responsabilitat, amb responsabilitat financera i amb responsabilitat social”, ha afegit.

La consellera ha explicat que la previsió d’ingressos no financers per a 2020 s’ha fet seguint criteris de prudència, degut a les incerteses derivades de l’actual context polític i econòmic. D’una banda, el bloqueig institucional a Espanya, pel qual no es disposen de xifres definitives dels recursos provinents del finançament autonòmic per a 2020, i d’una altra, l’escenari global de moderació del creixement econòmic que també condiciona les estimacions d’ingressos per a l’any vinent.

En conjunt, la previsió d’ingressos per a 2020 és una reducció del 0,32% respecte del pressupost de 2019. En relació a l’actual conjuntura econòmica, la titular d’Hisenda i Relacions Exteriors ha recordat que Balears manté un creixement positiu, després d’una legislatura d’un fort ritme de creixement de l’economia de les Illes –un increment del 14,1% acumulat en quatre anys-, per damunt de la mitjana espanyola i europea, i en conseqüència d’un augment continuat dels ingressos els darrers anys.

El sostre de despesa no financera ve determinat pels objectius d’estabilitat pressupostària fixats actualment. Per al 2020, s’ha formulat d’acord amb l’objectiu de dèficit públic del 0,0%, un límit de deute del 27% del PIB regional i una taxa de referència del 2,8% de variació interanual quant a la regla de despesa.

L’aprovació del sostre de despesa no financera és la passa prèvia per a la presentació i aprovació del Projecte de Pressupostos de la Comunitat Autònoma 2020 en Consell de Govern, abans de 31 d’octubre, i la posterior tramitació en el Parlament.