LOGO CAIB
Contingut
7 octubre 2019Conselleria de Salut i Consum

La consellera de Salut i Consum es reuneix amb els equips de patologia dual i d’atenció d’infeccions de transmissió sexual NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera de Salut i Consum es reuneix amb els equips de patologia dual i d’atenció d’infeccions de transmissió sexual

El nou servei CAITS ha atès 264 consultes per infeccions de transmissió sexual en tres mesos, des que es va posar en marxa

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat l’Hospital Can Misses per mantenir una trobada amb els professionals de dos dels darrers serveis que s’han posat en marxa a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera: la nova Consulta d’Atenció de les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) i la pionera Unitat de Patologia Dual.

La gerent de l’Àrea de Salut, Carmen Santos, acompanyada del seu equip directiu, ha rebut la consellera i han mantingut una reunió amb l’equip multidisciplinari de professionals que componen la CAITS: la Dra. Marta Serra, del Servei de Dermatologia; la Dra. Olga López, del Servei de Medicina Interna; la Dra. Susana Ramón, del Servei de Microbiologia, i Sonia Navarro, infermera especialitzada i supervisora de Consultes Externes, a més de Ramón Canet, cap del Servei de Medicina Interna; Andrés Palacios, cap del Servei de Dermatologia, i Adoración Hurtado, cap del Servei de Microbiologia.

La consellera ha conegut de primera mà el desenvolupament de la consulta en els primers tres mesos d’activitat, atès que es va inaugurar el 5 de juliol. La consulta té una freqüència setmanal, cada divendres de 8.00 a 13.30 h, i, a més de ser gratuïta, no requereix cita prèvia ni targeta sanitària, perquè té l’objectiu d’arribar al nombre més alt possible d’usuaris.

La CAITS ha atès un total de 264 consultes, de les quals 194 han correspost a infermeria i 70 a consultes mèdiques; a més, s’han fet 409 proves de laboratori de microbiologia.

Prestacions CAITS

Julio

Agost

Set.

Total

Infermeria

Primera visita a infermeria

30

33

42

105

Consulta telefònica

11

28

27

66

Administració de medicació

11

4

5

20

Vacunació

1

1

1

3

Medicina

Primera visita a medicina

18

10

13

41

Visita successiva a medicina

4

5

5

14

Valoració de resultats no presencial

10

3

2

15

Total

85

84

95

264

 

De les consultes d’infermeria, 105 han estat primeres visites, 66 han estat consultes telefòniques, 20 per a l’administració de medicació i 3 de vacunació. Per la seva banda, l’equip mèdic ha atès un total de 41 primeres consultes, 14 consultes successives i 15 valoracions de resultats de manera no presencial.

Segons les dades relatives a les infeccions de transmissió sexual de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en 2018, es varen notificar 84 casos de gonorrea (36 l’any 2017), la qual cosa suposa un increment del 133 %. Els casos de sífilis notificats varen ser 48 (30 en 2017), és a dir, un increment del 63 %. D’altra banda, va descendir un 72 % el nombre de casos notificats d’hepatitis, perquè en varen ser 50 en 2017 (30 d’hepatitis A i 20 d’hepatitis C), mentre que en 2018 en varen ser 14 (5 d’hepatitis A, 2 d’hepatitis B i 7 d’hepatitis C). Finalment, pel que fa a la infecció pel VIH, va haver-hi 6 diagnòstics l’any 2018, mentre que en varen ser 19 en 2017 i 25 en 2016.

La CAITS ofereix un diagnòstic ràpid, pautes de prevenció i tractament precoç de les infeccions de transmissió sexual amb l’objectiu d’eludir-les i combatre-les, evitar les reinfeccions i prevenir les complicacions.

Una vegada acabada la trobada amb l’equip de CAITS, la consellera i el director general s’han dirigit a la Unitat de Patologia Dual. Aquesta unitat és una iniciativa pionera que ha permès als pacients eivissencs amb algun trastorn mental i addiccions disposar del primer hospital de dia de les Illes Balears dedicat a aquestes patologies, que té vuit places.

L’equip de la Unitat de Patologia Dual, format pel Dr. Álvaro Palma, l’infermer Javier Moreno i la terapeuta ocupacional Águeda Represa, els han informat de primera mà sobre l’activitat realitzada fins al moment.

L’activitat a l’Hospital de Dia de Patologia Dual va començar el 13 de juny, després de la preparació dels protocols a càrrec dels equips a mitjan maig. D’aleshores ençà s’hi han atès 362 consultes, 15 de les quals han estat primeres visites, 160 visites successives i 17 consultes telefòniques. Infermeria, per la seva banda, ha atès 170 consultes. Actualment hi ha vuit usuaris en seguiment; tots assisteixen a consultes grupals diàriament, tant d’infermeria com de psiquiatria i teràpia ocupacional. A més, hi ha visites individuals amb Psiquiatria durant el seguiment a l’Hospital de Dia de Patologia Dual i de manera ambulatòria.

 

Prestacions Unitat de Patologia Dual

Juny

Julio

Agost

Set.

Total

Primera visita

4

4

2

5

15

Visita successiva

24

46

50

40

160

Activitat infermeria

0

52

57

61

170

Consulta telefònica

6

8

3

0

17

Total

34

110

112

106

362

A l’Hospital de Formentera es va iniciar l’activitat el 25 de juny, i d’aleshores ençà s’hi han atès 45 consultes, a més d’una visita d’urgència. El Dr. Álvaro Palma, psiquiatre de la Unitat de Patologia Dual, es desplaça a l’Hospital de Formentera amb una freqüència quinzenal (dos dimarts cada mes). Fins al moment hi han estat atesos 13 usuaris.

Patologia Dual H. Formentera

Juny

Julio

Agost

Set.

Total

Consultes

3

14

16

12

45

 

L’Àrea de Salut incorpora quatre professionals al Servei de Psiquiatria
El Servei de Psiquiatria, que havia sofert diverses baixes en la plantilla, ha incorporat en els darrers mesos quatre professionals, concretament tres psiquiatres —el Dr. Álvaro Palma i el Dr. Borja Macías a final de maig i la Dra. Elvira Mateos a final de juny— i una psicòloga clínica, María Vázquez, al juliol. Amb aquestes incorporacions s’ha estabilitzat la situació del Servei de Psiquiatria.