29 d’agost 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El Programa Pacient Actiu ja disposa de 102 pacients que imparteixen formació entre iguals NNota Informativa

El Programa Pacient Actiu ja disposa de 102 pacients que imparteixen formació entre iguals

Ja s’hi han format 169 professionals, que seran els referents del Programa a cada centre de salut

El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears ja disposa de 102 pacients actius formadors des que es va començar a aplicar, a mitjans de 2016. Els grups de formació del Programa Pacient Actiu s’adrecen a persones que pateixen alguna malaltia crònica perquè puguin conèixer-la millor i adoptin hàbits o conductes que els puguin millorar la salut. Els pacients actius formadors són els conductors d’aquests grups de pacients, és a dir, que hi acompleixen el rol d’educadors, ensenyant als seus iguals a entendre la malaltia, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari.

Aquest és el balanç de les diverses accions que s’han dut a terme des que es va iniciar el projecte:

  • 102 pacients formadors i persones actives formadores a les Illes de Mallorca Menorca i Eivissa. L’any 2017 se’n van formar 23, el 2018 en varen ser 47, i fins el juliol d’enguany ja han dut a terme la formació 32 pacients.
  • 116 pacients i persones cuidadores han assistit i completat les formacions entre iguals realitzades per pacients actius formadors. La formació ha estat la següent:
  1. 65 persones amb diabetis als centres de salut de Rafal Nou, Emili Darder, Son Gotleu, Pere Garau, Sant Agustí i Migjorn (Llucmajor).  
  2. 6 persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).
  3. 45 persones cuidadores que han completat la formació als centres de salut de Nuredduna (Artà), Escola Graduada i Sa Torre (Manacor).
  • Actualment està previst iniciar formacions entre iguals en càncer de mama, esclerosi múltiple i insuficiència renal crònica.
  • També han rebut formació 169 professionals, que seran els referents del Programa Pacient Actiu a cada centre de salut (139 a Mallorca, 8 a Menorca i 22 a Eivissa i Formentera).

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha creat el grup d’implementació del Programa per fer-ne difusió i facilitar que s’implementi a tots els centres de salut; per una altra banda, s’han organitzat les subcomissions del Programa Pacient Actiu a cada un dels hospitals de referència, i se’n fan les sessions de presentació adreçades als equips directius de cada hospital, als seus professionals i als pacients i els seus familiars, a fi de fer-ne difusió i captar pacients candidats des de cada unitat i servei. L’equip d’implementació del Programa a Atenció Primària de Mallorca està constituït per 11 professionals. Les subcomissions de cada un dels hospitals estan formades per 43 professionals (15 a l’Hospital Universitari Son Espases, 10 a l’Hospital Universitari Son Llàtzer, 10 a l’Hospital Comarcal d’Inca i 8 a l’Hospital de Manacor).

El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021 del Servei de Salut i està alineat amb l’Estratègia per a l’Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients crònics i de les seves persones cuidadores per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.

Actualment, el Programa Pacient Actiu s’ocupa de les malalties següents: artritis reumatoide, càncer de mama, diabetis, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, insuficiència cardíaca, malaltia de Parkinson, MPOC i malaltia renal crònica; també s’ocupa de les persones cuidadores i de les persones ostomitzades (tant per urostomia com per colostomia).

Per això, al llarg de tot el procés d’implementació del Programa s’ha demanat la participació de les associacions de pacients que estan relacionades amb els problemes de salut que aborda el Programa, concretament ABACCO, ABDEM, ADAA, ADIBA, AECC, ALBA, ALCER, AMASC, APROP, Associació de Malalts de Parkinson de Menorca, AUBA, Mans a les Mans i Un lazo en movimiento.