8 d’agost 2019 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Els fons europeus FEDER generen una riquesa en l'economia balear de 45 milions d'euros i prop de 900 llocs de feina NNota Informativa

Els fons europeus FEDER generen una riquesa en l'economia balear de 45 milions d'euros i prop de 900 llocs de feina

Fins a 2018 s'han invertit 65 milions en projectes d'I+D, mobilitat sostenible, energies renovables, millora d'infraestructures educatives i de depuració d'aigües

Els fons FEDER executats fins a 2018 han generat una riquesa en l'economia balear de 45 milions d'euros i prop de 900 llocs de feina. Així ho indica un estudi que avalua l'impacte econòmic que han suposat aquestes inversions fins a aquesta data.

Des de 2016, després de l'aprovació per part de la Comissió Europea del programa d'inversions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Govern de les Illes Balears ha realitzat una inversió de gairebé 65 milions d'euros. Aquesta xifra inclou l'ajuda europea i el cofinançament del 50% per part de l'Administració autonòmica. La major part s'han destinat a la lluita contra el canvi climàtic i la millora de les infraestructures educatives, amb més de 31 milions i 14 milions, respectivament. Les inversions engloben projectes de Recerca i Desenvolupament (I+D), Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), mobilitat sostenible, energies renovables, depuració d'aigües, patrimoni cultural i millora de les infraestructures educatives.

L'informe destaca en concret tres casos, triats també com a exemple de bones pràctiques, dins de tots els projectes finançats a través del programa de fons europeus a Balears: la compra i manteniment dels sistemes d'informació i equipament en el transport sanitari, la construcció del nou Institut d'Educació Secundària de Santa Maria i l'electrificació del corredor ferroviari Enllaç-Manacor. Tots ells, a més, han estat reconeguts pel Ministeri d'Hisenda entre les millors actuacions dutes a terme en el conjunt de l'Estat finançades amb fons europeus.

La inversió de 65 milions d'euros està tenint un clar efecte a l'hora de mobilitzar l'activitat econòmica i els recursos locals de les Illes Balears. Així ho assegura l'estudi elaborat per una assessoria tècnica externa que avalua els resultats aconseguits pel programa fins l’any 2018.

En concret, l'execució d'aquests fons ha provocat un augment de la riquesa regional, calculada a través del Valor Afegit Brut (VAB), de 45 milions d'euros i un increment de la producció efectiva de l'empresariat balear de gairebé 102 milions d'euros. Així, cada euro invertit pel programa s'ha multiplicat per 1,57 en el conjunt de l'economia de les Illes. L'ocupació també s'ha vist afavorida, amb un impacte estimat de 884 llocs de treball creats o mantinguts.

Aquesta avaluació de resultats és un requisit de la normativa comunitària i aprofundeix també en els efectes a llarg termini que aquestes ajudes de la UE poden provocar en l'economia de les Illes Balears. Entre les seves conclusions, l'estudi destaca un diferencial positiu de tres dècimes en la taxa de creixement del PIB, d'una dècima en la de la productivitat i d'un màxim de 500 euros en la renda per habitant.

Amb tot això, l'informe reconeix el bon aprofitament del finançament comunitari per part del Govern, i la seva eficàcia per a impulsar el creixement econòmic, el progrés social i la competitivitat.

Els fons FEDER són el mitjà a través del qual la UE dóna suport als estats membres i regions europees i actuen com una palanca per al desenvolupament econòmic. Fins al moment s'han posat en marxa i s'han implementat diferents projectes que han implicat una inversió de 65 milions d'euros. En total, el Programa Operatiu 2014-2020 compta amb una assignació FEDER de 133 milions d'euros, complementat amb un cofinançament per part de l'Administració autonòmica del 50%, la qual cosa suposa que la inversió total prevista és de 267 milions d'euros en tot el període.

La gestió dels fons europeus és una àrea clau en la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, que treballa per a obtenir més recursos econòmics destinats a polítiques públiques. Més important encara en un escenari amb limitacions en el marc del sistema de finançament autonòmic. Balears rep aquestes inversions per a reforçar determinades línies de treball prioritàries i consolidar les bases que permetin a la societat balear una qualitat de vida fonamentada en l'equilibri entre els tres elements de progrés, desenvolupament i benestar: el creixement econòmic, la cohesió social i la preservació del medi ambient.