7 d’agost 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Hospital Comarcal d’Inca habilita un gimnàs de prerehabilitació per a pacients de càncer de còlon NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Hospital Comarcal d’Inca habilita un gimnàs de prerehabilitació per a pacients de càncer de còlon

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Yes with Cancer, CrossFit i la Fundació «la Caixa», que cedeix l’espai de la Ciberaula

A partir de mitjans del mes d’agost, l’Hospital Comarcal d’Inca disposarà d’un gimnàs de prerehabilitació destinat a pacients que s’han de sotmetre a una intervenció quirúrgica per càncer de còlon. Múltiples estudis avalen que la millora de l’estat funcional, cognitiu i nutricional del pacient abans de l’operació redueix la incidència de complicacions postoperatòries i l’estada hospitalària total i en millora la qualitat de vida. Inicialment, aquest projecte està adreçat a pacients candidats a intervencions de cirurgia colorectal, tot i que més endavant d’altres també se’n podran beneficiar.

La prerehabilitació s’inicia quatre setmanes abans de la intervenció quirúrgica i està supervisada a cada moment per preparadors físics especialitzats amb la col·laboració dels serveis de Rehabilitació i Fisioteràpia. Els exercicis es mantenen fins a vuit setmanes després de l’operació, amb la supervisió directa dels professionals del Servei de Fisioteràpia. Es preveu que fins a un centenar de pacients es podrien beneficiar cada any d’aquesta nova prestació.

El gimnàs, situat a l’antiga Ciberaula, té una superfície de 45 m2 i disposa de màquines per fer bicicleta i rem, balons medicinals, cintes, caixes i peses, entre altres materials esportius. L’associació Yes with Cancer i CrossFit aporten els professionals especialitzats per posar en marxa aquest servei. Es tracta del primer gimnàs hospitalari certificat a Espanya pel grup nord-americà Crossfit Health.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez — juntament amb la directora gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca, Soledad Gallardo, i el batle d’Inca, Virgili Moreno—, ha visitat les instal·lacions d’aquest nou equipament esportiu, acompanyada per representants de la Fundació «la Caixa», de Yes with Cancer i de CrossFit. La consellera ha recalcat la importància de la col·laboració d’institucions i associacions per posar en marxa projectes en benefici dels pacients. En aquest sentit, ha afirmat que la posada en marxa d’aquest gimnàs millorarà la recuperació dels pacients després d’una intervenció quirúrgica de còlon i reduirà l’estada hospitalària, que s’estima entre dos i tres dies.

Reunió amb els professionals del Servei de Digestiu

La consellera ha aprofitat l’avinentesa per reunir-se amb els professionals del Servei de Digestiu, que lideren projectes cabdals com el Programa de Detecció del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears o la posada en marxa del primer bany per a pacients ostomitzats a les Illes Balears. Aquest Programa —iniciat el gener de 2015 i dirigit i coordinat per la Direcció General de Salut i Consum— té com a població diana homes i dones de 50 a 69 anys sense símptomes ni antecedents familiars de càncer de còlon, a qui s’ofereix fer-se una prova de sang oculta en la femta; en els casos positius s’indica una colonoscòpia específica. A les Illes Balears es diagnostiquen 800 nous casos de càncer de còlon cada any. De fet, és el més freqüent als països occidentals.

La població diana del Sector Sanitari de Tramuntana —és a dir, l’àrea de l’Hospital Comarcal d’Inca— abasta 25.000 persones. Fins ara, els resultats del Programa han estat molt bons: s’han fet en total 1.006 colonoscòpies, en 646 de les quals s’ha detectat algun tipus de lesió adenomatosa, en 246 s’han descobert adenomes avançats i s’han diagnosticat 57 casos de càncer de còlon. El benefici del Programa consisteix en què, en els casos de pacients amb adenomes avançats, se n’evita la progressió a càncer en els anys següents i, en els casos de càncer, el 80 % dels pacients diagnosticats en el Programa són en els estadis I o II, que tenen molt bon pronòstic. A les àrees geogràfiques on el programa funciona des de fa vuit anys o més s’ha detectat un descens del 20 % en la mortalitat causada per càncer de còlon.

El desenvolupament del Programa ha suposat un gran repte per a l’Hospital Comarcal d’Inca. S’hi han adaptat l’espai físic i els mitjans materials i endoscòpics i s’ha redimensionat el nombre de professionals. A més, l’Hospital i tot el personal del Gabinet d’Endoscòpia Digestiva implicat han fet un enorme esforç per poder desenvolupar el Programa amb èxit. També cal destacar l’important paper que ha jugat l’equip d’infermeria de la unitat, sense el qual aquests resultats no haurien estat possibles.

El desenvolupament del Programa ha permès una gran imbricació de l’Hospital amb la població de la comarca, que n’ha percebut els beneficis i l’esforç per desenvolupar-lo; un exemple n’és la concessió del Premi Dijous Bo 2018 a l’Hospital. Així mateix, ha permès a l’Hospital Comarcal d’Inca situar-se en l’avantguarda dels projectes de recerca sobre el càncer de còlon amb la consecució, l’any 2018, d’una beca del Programa Synergia, de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i el projecte CINUIB conjuntament amb la Universitat de les Illes Balears.