17 maig 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 60 % NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 60 %

Formentera podria entrar en l'escenari de prealerta de sequera el mes que ve
L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes d’abril, ha caigut quatre punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 60 % de mitjana. Per illes, només Formentera experimenta un increment, que passa del 44 % al 48 %. Amb tot, per segon mes consecutiu es troba en situació de prealerta i, per tant, si aquest mes la situació no millora, el juny podria entrar oficialment en estat de prealerta de sequera. La resta d’illes registren índexs inferiors als del mes anterior: Eivissa (53 %) perd sis punts, Mallorca (60 %) en perd quatre i Menorca (66 %) en perd dos.

De les deu unitats de demanda (UD) que hi ha a les Illes Balears, tres (Artà, Palma-Alcúdia i Tramuntana Sud) experimenten caigudes significatives (superiors al 5 %) respecte del mes de març. La UD Tramuntana Nord també registra variacions significatives, però, en aquest cas, a l’alça. Aquest increment superior al 5 % li permet tornar a la situació de normalitat que havia abandonat el mes passat.

La situació general és pitjor que la de fa un any i que la de fa dos anys. Tot i així, hi ha dues UD (Pla i Manacor-Felanitx) que estan en millor situació.

Les dades de l’AEMET indiquen que el mes d’abril de 2019 ha estat sec a tot l’arxipèlag amb certes diferències entre les illes: així, a Eivissa ha plogut el 75 % del que és habitual un mes d’abril, mentre que a Menorca (64 %) i a Mallorca (51 %) ho ha fet amb més poca intensitat. Els percentatges interanuals continuen sent de superàvit a Menorca (137 %), però ja són deficitaris a Mallorca (99 %) i a les Pitiüses (93 %).

La manca de precipitacions fa suposar que el mes de maig la situació no millorarà.