17 d’abril 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol destaca que el servei SOIB Jove Orientació «és molt més proper a la ciutadania» amb la nova oficina al centre de Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol destaca que el servei SOIB Jove Orientació «és molt més proper a la ciutadania» amb la nova oficina al centre de Palma

La presidenta ha subratllat que s’ha reduït un 25% l’atur juvenil i que s’han contractat 2.100 joves a través de programes del SOIB
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, han visitat avui matí la primera Oficina Sectorial d’Orientació del SOIB que s’ubica en el centre de Palma, concretament a la plaça de Santa Eulàlia, núm. 7.
 
A les noves instal·lacions s’hi han traslladat les 6 orientadores del servei SOIB Jove Orientació, que, des del maig de 2018 fins al dia d’avui, han atès el públic a la seu del SOIB, en el polígon de Son Castelló de Palma.
 
El SOIB Jove Orientació atén persones joves d’entre 16 a 29 anys inscrites com a demandants en el SOIB i el Sistema Nacional de Garantia Juvenil que han abandonat el sistema educatiu formal. Armengol ha recalcat que el servei “ajuda els nostres joves a tenir un present i un futur amb una orientació de manera especialitzada”. Es tracta del primer servei específic adreçat a joves, i compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu a través del Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil per al període 2014-2020 i de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil.
 
Armengol ha destacat que ara «Es facilita que els joves que necessitin aquests serveis o vulguin beneficiar-se’n s’apropin a l’oficina del SOIB. No podem permetre que els nostres joves comencin la seva vida laboral sense una formació de qualitat o sense un abast de possibilitats on poder trobar un futur més esperançador», ha subratllat.
 
L’objectiu del servei és motivar el jovent cap a la qualificació acadèmica i professional i augmentar així les seves possibilitats d’accés al mercat de treball. A més, ofereix atenció personalitzada i acompanyament en els itineraris educatius, formatius i laborals.
 
La presidenta també ha recordat la importància del SOIB Jove a les Illes Balears i ha recalcat que “s’ha aconseguit reduir un 25% l’atur juvenil” i que s’han pogut contractar més de 2.100 joves a través dels programes de l’administració pública”.
 
Des del maig de 2018 fins al dia d’avui ja han iniciat un itinerari d’orientació un total de 471 joves, dels quals 109 l’han finalitzat amb èxit. La previsió és iniciar un itinerari d’orientació dins l’any 2019 a 720 joves de totes les illes.
 
Està previst que les 6 orientadores visitin un dia per setmana totes les oficines territorials del SOIB a Mallorca. A més, enguany s’incorporaran dos orientadors més a cada una de les oficines territorials del SOIB de Menorca i Eivissa.
 
El centre de Palma es converteix d’aquesta manera en una ubicació ideal per oferir al públic jove un conjunt de serveis pensats exclusivament per a aquest col·lectiu, específicament per als qui han sortit del sistema educatiu i estan en una situació d’incertesa, perquè ni estudien ni treballen, a la vegada que els manquen habilitats i competències per endinsar-se en el mercat laboral.
 
L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 hores. Per participar en els programes que ofereix el servei, cal inscriure’s al formulari que hi ha disponible a la pàgina web del SOIB (www.soib.es) o contactar-hi a través del telèfon 971 17 60 38 per demanar cita prèvia.
 
Serveis
S’ofereixen aquests serveis als joves:
 
  • Informació, assessorament i orientació per ajudar a decidir la vocació professional.
  • Itineraris personalitzats i individuals.
  • Tallers prelaborals (comunicació i escolta activa, empatia i assertivitat, presa de decisions i resolució de conflictes, i autoestima i motivació).
  • Tallers específics (sobre l’oferta formativa, elaboració de currículum i carta de presentació, preparació d’entrevistes i tècniques de recerca de feina).
  • Tast vocacional (una vegada definits els interessos professionals, s’ofereix acompanyar els joves a les diferents entitats col·laboradores que imparteixen la formació i visitar empreses relacionades amb aquest sector ocupacional).
 
Itineraris personalitzats i individualitzats
S’ofereixen tres possibles itineraris personalitzats i individualitzats per als joves:
 
  1. Retornar al sistema educatiu a partir d’alternatives diferents del sistema educatiu ordinari (ESPA, FP específica, FP dual, FP a distància, FP modular, proves lliures d’ESO o formació professional, etc.).
  2. Seguir formant-se, els que vulguin fer-ho, dins el sistema de formació professional ocupacional (programes mixts d’ocupació i formació, formació dual, certificats de professionalitat, especialitats formatives no conduents a certificats de professionalitat, beques èxit, etc.).
  3. Iniciar un procés de recerca activa de feina per als qui no volen seguir formant-se i volen treballar.