15 d’abril 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Els mitjans addicionals previstos en la campanya estival d’incendis comencen a incorporar-se de manera escalonada NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els mitjans addicionals previstos en la campanya estival d’incendis comencen a incorporar-se de manera escalonada

Tot i les pluges dels darrers dies, la situació continua sent de risc elevat
L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) incorpora, a partir d’aquest proper dimarts, mitjans addicionals dins del desplegament previst per a la campanya d’incendis d’enguany que començarà dia 1 de maig, tal com estableix el Decret 125/2007, de 5 d’octubre, pel qual es dicten normes sobre l’ús del foc i es regula l’exercici de determinades activitats susceptibles d’incrementar el risc d’incendi forestal.

A Mallorca, s'incorpora un helicòpter monoturbina, amb brigada helitransportada (4 persones) i un Agent de Medi Ambient (AMA). L’aparell tindrà base a Son Bonet i se suma a l'helicòpter monoturbina del qual l’Ibanat disposa tot l'any.
A Eivissa, a l'helicòpter ja en funcionament des de dia 1 d’abril, s'hi incorpora una brigada helitransportada (4 persones) i un AMA. A Menorca, s'incorpora un tècnic d'extinció de guàrdia (DTEX).

Per tant, pel que fa a mitjans aeris, es disposarà, a partir d’aquest dimarts dia 16, de dos helicòpters monoturbina a Mallorca, un d'ells helitransportat, i un helicòpter monoturbina a Eivissa (amb base a Sa Coma), també helitransportat i en actiu des de dia 1 d'abril.

El dispositiu d’extinció d’incendis forestals, que funciona durant tot l’any, s’activarà totalment durant la campanya estival d’incendis integrant un total de 350 persones, entre enginyers i enginyers tècnics forestals, agents de medi ambient, capatassos i components de brigada, personal d’autobomba, vigilants, operadors de la Central de Comunicacions d’Incendis Forestals (CCIF) i de les bases, mecànics, auxiliars del Lloc del Comandament Avançat (PMA), tripulacions dels mitjans aeris, etc. Transversalment a aquest desplegament, es compta amb el personal operador i tècnic de la CCIF i amb la resta de les capacitats de l’IBANAT en cas d’emergència forestal important.

A més, a partir d’aquest dimarts s'incorpora el personal de les torres de vigilància, de forma escalonada.

Enguany, a les Illes Balears s’han registrat dos incendis forestal i 25 conats que han cremat 13,02 hectàrees.

Tot i les pluges registrades els darrers dies, el risc d’incendi segueix sent elevat per la manca de precipitació durant tot l'hivern, especialment a Eivissa i Mallorca, i sobretot en dies de vent.

És per això que es demana a la ciutadania que eviti imprudències i extremi les precaucions per evitar l’inici i propagació d’un incendi forestal en aquesta situació de risc elevat. S’ha de tenir especialment cura amb totes les possibles negligències derivades de les ignicions produïdes per llosques de cigarrets, l’ús de maquinària, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic, entre d’altres.

La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que al voltant del 90 % de les causes d’inici dels incendis són antròpiques, ja sigui per negligències o accidents, com també intencionades.

Aquesta cultura del risc ha de servir per sensibilitzar la població en la necessitat de realitzar tasques normativament obligatòries d’autoprotecció i la creació d’àrees amb baixa càrrega de combustible al voltant dels habitatges i urbanitzacions que estiguin en zona forestal, ja que la responsabilitat de garantir la seguretat pròpia és dels propietaris dels habitatges propers als terrenys forestals.

Davant qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.