9 d’abril 2019 | <9ªL> Presidenta

El programa pacient actiu ja compta amb setanta-cinc pacients que imparteixen formació entre iguals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Avui l’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la III Jornada del Programa Pacient Actiu, amb més de 230 participants

El programa pacient actiu ja compta amb setanta-cinc pacients que imparteixen formació entre iguals

Francina Armengol ha assistit a la trobada i ha destacat l’esforç del Govern per oferir solucions eficaces als ciutadans
El Programa Pacient Actiu de les Illes Balears compta ja amb 75 pacients actius formadors, és a dir, pacients que ensenyen altres persones amb la mateixa malaltia a entendre-la, a prendre decisions i a ser responsables de la salut pròpia, sempre amb el suport d’un professional sanitari. Així ho han indicat els responsables de la iniciativa durant la III Jornada del Programa, que ha tengut lloc a l’Hospital Universitari Son Llàtzer i a la qual han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patricia Gómez.
 
La presidenta ha felicitat totes les persones que participen en el Programa, a les quals ha agraït la seva implicació. Així mateix, els ha expressat el suport del Govern: “A aquest Govern, li agrada escoltar per donar solucions més eficaces a la gent i, sobretot, als nostres pacients perquè el procés de les malalties sigui al més còmode i proper possible, especialment pel que fa a les malalties cròniques, que necessiten que la mirada estigui posada tant en el present com en el futur”.
 
En aquest sentit, ha afegit: “Per aquest motiu, el Govern s’ha implicat a oferir recursos concrets com, per exemple, la construcció del nou Son Dureta,  la recuperació de l’Hospital Verge del Toro o l’ampliació de Can Misses. Accions, totes, per atendre la cronicitat, sense oblidar que paral·lelament també hem recuperat la sanitat universal, hem eliminat copagaments, hem dotat les plantilles de més treballadors i modernitzam les infraestructures”.
 
Per part seva, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat l’èxit de participació de les jornades: “L’any 2016 hi varen participar 134 persones de totes les illes i dues de cada deu eren membres d’associacions de pacients. L’any 2017 varen ser 186 i ja pràcticament la meitat dels participants eren membres d’associacions de pacients i ciutadans, la qual cosa s’alineava més amb l’esperit del Programa. Enguany sou 232 els inscrits en aquesta trobada, 102 pacients i 130 professionals, la qual cosa reflecteix ben bé aquesta voluntat participativa del Programa”.
 
Gómez ha assenyalat que la jornada és una bona oportunitat per repassar el camí recorregut quant a la implantació de la iniciativa i per compartir experiències sobre l’educació entre iguals i sobre com ha funcionat la participació dels pacients en el Programa.
 
 
Entre les tasques que s’han assolit des que es va iniciar el projecte, destaquen:
 
- 102 pacients formadors i persones actives formadores a les illes de Mallorca (83), Menorca (10) i Eivissa (9).
 -  75 pacients a Mallorca que ja han completat la formació entre iguals. La formació ha estat la següent:
 
a.            43 persones amb diabetis en els centres de salut Rafal Nou, Emili Darder, Son Gotleu i Pere Garau. Actualment es fa una formació en els centres de salut Sant Agustí i Migjorn (Llucmajor).
b.            6 persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).
c.            26 persones cuidadores que han completat la formació als centres de salut Nuredduna (Artà) i Escola Graduada.
 
-   Actualment està previst iniciar formacions entre iguals en càncer de mama, esclerosi múltiple i insuficiència renal crònica.
-   També han rebut formació 151 professionals, que seran els referents del Programa Pacient Actiu en cada centre de salut (121 a Mallorca, 8 a Menorca i 22 a Eivissa i Formentera).
-  La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca ha creat el grup d’implementació del Programa per difondre’l i facilitar que s’implementi en tots els centres de salut; d’altra banda, s’estan organitzant les subcomissions del Programa Pacient Actiu en cada un dels hospitals de referència, a la vegada que se’n fan les sessions de presentació dirigides als equips directius de cada hospital, als seus professionals i als pacients i els seus familiars, a fi de fer-ne difusió i captar pacients candidats des de cada unitat i servei.
 
El Programa Pacient Actiu s’engloba en el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques 2016-2021 del Servei de Salut i està alineat amb l’Estratègia per a l’abordatge de la cronicitat del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Es va crear amb la intenció de millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients crònics i de les persones cuidadores per mitjà de mecanismes de suport, acompanyament i formació entre iguals que els permetin adquirir més autonomia i efectivitat en les cures.
 
Actualment, el Programa Pacient Actiu s’ocupa de les malalties següents: artritis reumatoide, càncer de mama, diabetis, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, insuficiència cardíaca, malaltia de Parkinson, MPOC i malaltia renal crònica; també s’ocupa de les persones cuidadores i de les persones amb ostomia (tant per urostomia com per colostomia).
 
Per això, al llarg de tot el procés d’implementació del Programa s’ha demanat la participació de les associacions de pacients que estan relacionades amb els problemes de salut que aborda el Programa, concretament ABACCO, ABDEM, ADAA, ADIBA, AECC, ALBA, ALCER, AMASC, APROP, Associació de Malalts de Parkinson de Menorca, AUBA, Mans a les Mans i Un lazo en movimiento.