3 d’abril 2019 | <9ªL> Conselleria de Salut

Un miler d’infermeres de les Illes Balears ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un miler d’infermeres de les Illes Balears ja poden prescriure medicaments i productes sanitaris

El Servei de Salut ha iniciat avui, a Son Espases, la formació per a l’accés a l’aplicació informàtica
Més d’un miler d’infermeres de les Illes Balears poden començar a prescriure medicaments i productes sanitaris a partir d’avui, ha manifestat la consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la benvinguda als assistents a la primera sessió formativa adreçada a aquest col·lectiu per tal que es pugui familiaritzar amb el funcionament de l’aplicació de recepta electrònica.
 
A més d’aquesta sessió, que ha tengut lloc a l’Hospital Universitari Son Espases, el Servei de Salut n’ha programat cinc més a l’Àrea de Salut de Menorca (4 d’abril), l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera (8 d’abril), l’Hospital Comarcal d’Inca (10 d’abril), l’Hospital Universitari Son Llàtzer (11 d’abril) i l’Hospital de Manacor (15 d’abril). La formació està oberta tant a infermeres d’atenció primària com d’atenció hospitalària.
 
Durant l’acte, al qual han assistit també el subdirector de Cures Assistencials del Servei de Salut, Carlos Villafàfila; el gerent de Son Espases, Josep Pomar, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, la consellera ha recordat que amb la prescripció infermera el sistema de salut guanyarà en seguretat i eficiència, en agilitat i, sobretot, en la qualitat de l’atenció que ofereix als usuaris.
 
Concretament, les infermeres poden receptar productes sanitaris d’ús humà, com ara apòsits, absorbents, material de cures, bosses d’ostomia i sondes urinàries o d’alimentació, entre d’altres. També poden prescriure medicaments no subjectes a recepta mèdica i medicaments que sí hi estan, amb la validació prèvia de protocols per part del Ministeri de Sanitat, que actualment treballa en l’elaboració.
 
El sistema s’implantarà en dues fases i seguint un procediment d’acreditació de les professionals, que han de demostrar que estan col·legiades i que tenen una experiència laboral mínima d’un any. Així, a partir d’ara ja poden prescriure les infermeres d’atenció primària i de consultes i gabinets hospitalaris i, en una segona fase, al juny, hi accediran la resta d’infermeres.
 
El procediment d’acreditació
 
El subdirector de Cures Assistencials del Servei de Salut, Carlos Villafàfila, s’ha referit al procés d’acreditació i ha explicat que més d’un miler d’infermeres que fa més d’un any que fan feina per al Servei de Salut han estat acreditades d’ofici. En el cas de les infermeres que sí tenen més d’un any d’experiència però que no fan feina en el Servei de Salut, s’habilitarà un procediment per fer la sol·licitud a la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut, organisme que acredita les competències sanitàries.
 
Les infermeres que no compleixen el requisit d’un any d’experiència laboral poden demanar l’acreditació després de completar el curs que posarà en marxa la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, o bé en haver acumulat un any d’experiència.
 
En relació amb el curs, la Direcció General d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut i la  Universitat de les Illes Balears treballen conjuntament per tal que aquesta formació s’imparteixi a la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, de manera que les infermeres la puguin rebre després de graduar-se i així, quan s’inscriguin en les llistes de feina del Servei de Salut, ho facin ja amb l’acreditació. El juny està previst dur a terme la primera edició d’aquest curs.
 
Des d’octubre de 2018 el Servei de Farmàcia, l’Oficina de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (OTIC) i la Unitat de Desenvolupament de la Història Clínica (UDHIC) han fet feina per introduir en els sistemes d’informació les adaptacions necessàries per permetre que les infermeres puguin prescriure mitjançant un certificat digital. Aquestes modificacions han estat validades, la qual cosa ha permès posar en marxa la prescripció.
 
Gómez ha insistit que la mesura satisfà la reivindicació històrica de les infermeres de poder prescriure dins l’àmbit de les seves competències: “Aquest col·lectiu té una formació en farmacologia equiparable a la d’altres professionals sanitaris, com ara odontòlegs i podòlegs, sí reconeguts com a prescriptors en la Llei 29/ 2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris”, ha dit.
 
A més, ha explicat que la prescripció infermera ha estat possible després de l’aprovació del Reial decret 1302/2018, de 22 d’octubre, que modifica el Reial decret anterior de 2015 que regulava la indicació, l’ús i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part dels infermers. No obstant això, Gómez ha afegit que, si bé aquesta reforma ha permès resoldre problemes d’inseguretat jurídica i d’organització assistencial, la solució més adequada hauria estat modificar la Llei del medicament incorporant-hi les infermeres com a prescriptores.