29 març 2019 | <9ªL> Conselleria d'Educació i Universitat

Consell de Govern: DECLARADES D’INTERÈS AUTONÒMIC LES OBRES DE CONSTRUCCIÓ DE LA PISCINA CIENTÍFICA DEL PROJECTE AQUALAB I ALTRES OBRES DE LA UIB CConsell de Govern

Consell de Govern: DECLARADES D’INTERÈS AUTONÒMIC LES OBRES DE CONSTRUCCIÓ DE LA PISCINA CIENTÍFICA DEL PROJECTE AQUALAB I ALTRES OBRES DE LA UIB

\ Es declaren d’interès autonòmic les obres de reforç de l’edifici Jovellanos
\ També es faciliten les obres d’endegament de conques del campus

El Consell de Govern ha aprovat declarar inversió d’interès autonòmic tres intervencions de millora a diferents indrets de la Universitat de les Illes Balears, concretament la construcció d’una piscina científica, les obres de reforç de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos i, finalment, les obres d’endegament de conques del campus.

Tenint en compte que els tres projectes es consideren de màxim interès general per a la població, i amb la finalitat de donar-hi el major impuls possible, el més adient és declarar inversions d’interès autonòmic les tres obres previstes al campus de la Universitat de les Illes Balears.

Projecte AquaLab
Aquest projecte consisteix en la construcció d’un centre d’experimentació i validació de tecnologies enfocades a resoldre problemes higiènics de gestió d’aigües d’esbarjo, concretament, una piscina científica (projecte AquaLab, d’impuls del turisme sostenible, dins el projecte «Tecnoindústria d’aigües de les Illes Balears») al campus de la Universitat de les Illes Balears.

El cost previst de la inversió, calculat a partir de l’avantprojecte o projecte bàsic de la piscina científica, és d’1.092.838,66 euros, i el termini d’execució del projecte és de 18 mesos.

Els objectius principals del projecte de construcció de la piscina científica són els següents:

* Aconseguir un estalvi d’aigua en un entorn de piscina i balneari.
* Analitzar com es pot reutilitzar l’aigua que no es pot estalviar (retroalimentació a la piscina, depuració per regar, introducció al circuit d’aigües grises, etc.).
* Validar tecnologia innovadora en tot el que fa referència a la gestió de piscines i balnearis, dins el que les empreses químiques intueixen que pot ser competitiu per a les empreses turístiques en el futur (sensorització, estalvi energètic, anàlisi en continu, estalvi d’aigua, control remot de la qualitat de l’aigua, etc.).
* Afavorir la transferència de tecnologia en piscines i balnearis i, per tant, en hotels.

Aquesta infraestructura es dedicarà, amb un cost molt baix de manteniment, a la recerca, al desenvolupament i a la innovació tecnològica en una àrea fonamental per a la sostenibilitat de les Illes Balears com és l’aigua.

Obres de reforç de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos
L’any 2002 es va posar en funcionament l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos per acollir els estudis de Dret i Economia. Amb el temps, s’han detectat certes deformacions i deficiències, de manera que és necessari actuar amb urgència sobre el segellament de les juntes de dilatació de l’edifici, tant en forjats com en les parets de divisió entre passadissos i aules.

La valoració econòmica per dur a terme l’obra de reparació de les lesions observades a l’edifici ascendeix a un import total de 382.613,18 euros, més altres despeses, com la de redacció del projecte corresponent.

Obres d’endegament de conques del campus de la UIB
El març de 2017 es va presentar el projecte d’endegament de conques naturals del campus de la UIB, que pretén solucionar el problema d’inundabilitat del campus. Es pretén complementar aquest projecte amb la instal·lació d’elements que permetin reutilitzar les aigües d’avinguda i que, a la vegada, incrementin l’eficiència i l’eficàcia del sistema, a més d’adequar-ne la integració en el projecte d’SmartPark de la UIB.

El termini d’execució de les obres previstes no ha de ser superior a vuit mesos. El pressupost màxim per executar-les és de 836.431,16 euros (IVA inclòs).

La infraestructura consistirà en les obres necessàries per donar compliment a l’Acord de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB). Per això, es preveu construir una canonada i un canal de desguàs des de la zona de Can López fins a la depressió de la zona humida. Aquesta instal·lació permetrà, una vegada EMAYA ho autoritzi, la connexió amb la síquia d’en Bouvy, que també es podrà utilitzar com a desguàs. A més, es preveu instal·lar un tanc de tempesta que permeti, d’una banda, laminar el flux i, d’una altra, fer possible la reutilització de les aigües.