28 març 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol destaca que amb el protocol d’atenció sanitària a les persones trans* s’avança cap a “una societat més igualitària i més justa” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol destaca que amb el protocol d’atenció sanitària a les persones trans* s’avança cap a “una societat més igualitària i més justa”

El Consell LGTBI ha estat informat del nou protocol sanitari i de la publicació de la Guia de recomanacions per al bon tracte de les persones LGTBI en l’entorn laboral.

Es tracta d’una guia despatologitzadora i respectuosa amb l’autodeterminació de gènere

 
El Consolat de Mar ha acollit avui la cinquena sessió del Consell LGTBI de les Illes Balears, en el qual s’ha presentat el Protocol d’atenció sanitària per a les persones trans* a les Illes Balears i s’ha informat sobre la publicació de la Guia de recomanacions per al bon tracte de les persones LGTBI en l’entorn laboral.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que la publicació d’aquest protocol “és una passa molt important per aconseguir una societat molt més igualitària i molt més justa”. En aquesta direcció, Armengol ha subratllat que “ara és més important que mai una forma de govern que respecti i faciliti la igualtat de drets de les persones”.

El protocol sanitari dona resposta a la necessitat d’oferir una guia per proporcionar una atenció integral, personalitzada i respectuosa amb l’autodeterminació de gènere a les persones trans* en els serveis públics de salut de les Illes Balears. A més, és el resultat del compliment d’un mandat legal, ja que la seva elaboració està recollida en la 8/2016 per garantir els drets de les persones LGTBI a les Illes Balears.

El document definitiu és fruit d’un procés consensuat entre l’administració, les entitats representatives del col·lectiu i la resta d’agents que hi ha participat. Armengol ha destacat que la recuperació del “diàleg i la participació social” era una qüestió de “responsabilitat” perquè el protocol “pugui ser realment efectiu”.

Es tracta d’un protocol centrat en la persona usuària i en què la funció del professional és la d’acompanyar-la i aportar-li les eines necessàries per dur a terme el seu procés i en què la transsexualitat es concep com una forma més de diversitat. De fet, s’utilitza el terme trans*, ja que es tracta d’un concepte que permet reflectir la realitat diversa de les persones que s’autodefineixen, o no, com transsexuals, transgènere, trans, no binàries, de gènere fluid, de gènere neutre, o, en definita, de les persones de gènere no normatiu. Per altra banda, cal destacar també que incorpora tant els majors d’edat com els menors d’edat, ja que es considera que també tenen dret a l’autodeterminació de gènere.

L’objectiu principal d’aquest protocol és garantir l’equitat i la igualtat de l’atenció sanitària integral de les persones trans* i les seves famílies en el moment que la sol·licitin. A més, també pretén facilitar al als professionals sanitaris les eines per prestar una atenció sanitària segura i de qualitat a les persones trans*; formar i sensibilitzar els professionals sobre la realitat trans*, i acompanyar les persones trans* i el seu entorn en l’àmbit sanitari pel que fa a les necessitats i decisions respecte de la pròpia identitat de gènere, entre d’altres objectius.
 
Guia per a l’entorn laboral

Pel que fa a la Guia de recomanacions per al bon tracte de les persones LGTBI en l’entorn laboral és un document destinat a servir com a eina per generar espais laborals lliures de discriminació per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere a les Balears.

La guia va adreçada a administracions, empreses, entitats socials i sindicats, tots ells àmbits del treball als quals s’ofereix una eina per fer front a les dinàmiques discriminatòries que es produeixen contra les persones LGTBI i també prevenir les vulneracions dels drets de les persones LGTBI al lloc de feina i promoure mesures que garanteixin la igualtat de tracte i d’oportunitats.

La guia s’inicia amb una presentació, una introducció i un apartat en què s’introdueix la perspectiva de gènere. També s’hi exposa la realitat de les persones LGTBI en l’àmbit laboral, es defineixen els tipus de discriminacions que hi pot haver i planteja tota una sèrie d’estratègies per fomentar la diversitat sexual i de gènere a la feina, a més d’incloure un glossari i recursos d’informació addicional i adreces d’interès.

A més de la presidenta Armengol, el Consell LGTBI ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Consell LGTBI i consellera de Presidència, Pilar Costa, dels seus membres, entre els que s’inclouen entitats, partits polítics i representants de diferents conselleries. El protocol sanitari i la guia laboral han estat explicades per representants de la Conselleria de Salut i la Conselleria de Treball, respectivament.