28 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Comissió de Varietats Locals aprova incloure al seu catàleg prop de 160 varietats NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Comissió de Varietats Locals aprova incloure al seu catàleg prop de 160 varietats

Es tracta de la segona reunió de la comissió de varietats locals des que es aprovar el seu decret al maig del 2018
Aquest matí, s’ha reunit per segona vegada la Comissió de Varietats Locals des que es va aprovar el Decret de Varietats Locals al maig del 2018. La comissió està integrada pels consells insulars, associacions de varietats locals, la UIB i representants de l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP). La comissió la formen diferents actors que s’encarreguen de vetllar per la conservació de les varietats locals i es va formar després de l’aprovació del seu decret el passat desembre.

A la reunió s’han tractat temes com l’aprovació provisional de les varietats incloses al catàleg de varietats locals de les Illes Balears. S’inclouen al catàleg, doncs, 7 varietats d'albercoquer, 52 d’ametller, 3 de blat, 19 de cirerer, 16 de cítrics, 3 d'olivera, 2 de pebrer, 9 de pomera, 12 de prunera 1 de tomàtiga i 37 de vinya. Així doncs, aquestes varietats ja es poden consultar al web varietatslocalsib.com.

També s’ha acordat encreuar i compartir les entrades de material vegetal i la informació associada dels bancs de germoplasma de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, tant de les administracions públiques com de les entitats de conservació, per aprofitar els recursos en benefici de la conservació d'aquestes varietats.

La comissió ha valorat molt positivament que l'autorització de l'olivera mallorquina i eivissenca sigui una realitat en breu. S’ha reconegut la diferenciació entre l'olivera empeltre i la mallorquina. Ara cal que el Ministeri inscrigui d'ofici la varietat d'olivera mallorquina, sinònima amb la varietat pagesa (eivissenca) com a varietat amb descripció oficialment reconeguda. La comercialització d'aquesta varietat ja serà possible sota el nom de mallorquina a Mallorca i pagesa a Eivissa.

Els membres de la comissió han aprofitat la visita a Raixa on han vist la parcel·la junt als jardins on s’empeltaran 18 varietats locals de cítrics que actualment es col·leccionen a sa Granja i que constituiran el banc de germoplasma de tarongers fruit de la col·laboració del Consell Insular de Mallorca amb la Direcció general d’Agricultura i ramadera.

Està previst que la propera reunió es celebri el pròxim setembre.