LOGO CAIB
11 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El conseller Negueruela i la consellera Gómez assisteixen a la constitució del Consell rector de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Negueruela i la consellera Gómez assisteixen a la constitució del Consell rector de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral

El pressupost de l’IBASSAL per a desenvolupar el pla d’actuacions de 2019 és de 4 milions d’euros, un 30% més que la partida de Salut Laboral de l’any anterior

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, han presidit avui la constitució del Consell rector de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), conformat per representants de les conselleries de Treball i de Salut, i representants dels agents econòmics i socials de les Illes.

L’IBASSAL, que va néixer l’any passat amb l’objectiu de reduir la sinistralitat laboral, compta enguany amb un pressupost de 4 milions d’euros, que permetran desenvolupar el pla d’actuacions per a 2019, l’esborrany del qual s’ha presentat avui i serà aprovat definitivament la setmana vinent. Aquest pressupost és un 30% superior al destinat per a Salut Laboral en l’anterior exercici.

La dotació pressupostària i de personal, permetrà dur a terme el pla d’actuacions, presentat avui al Consell rector.

L’IBASSAL té com a principals finalitats la realització d’una activitat preventiva, amb un posterior seguiment; assessorament, col·laboració i suport tècnic; execució de plans i programes; coordinació de les competències en salut i en salut laboral i la promoció de la igualtat entre dones i homes en la prevenció.

En aquesta línia, el Consell rector ha aprovat el pla d’actuacions per al present exercici, en què es preveu una partida de gairebé 1 milió d'euros per a subvencions de promoció de riscos laborals i es manté la partida de 650.000 euros per a la contractació de tècnics, els quals se sumen als 18 funcionaris de la Conselleria especialitzats en l'assessorament preventiu.

El conseller ha recordat que el nombre de tècnics s’ha duplicat respecte a la passada legislatura, fins a arribar a la trentena actual, i que veuran millorades les seves condicions i recursos.

Durant el 2019 es realitzaran visites i inspeccions a obres de construcció, en atenció al conveni signat amb la Fundació Laboral de la Construcció i que permetrà la contractació de personal tècnic i la realització de campanyes divulgatives. També se signarà un conveni amb la Fundació per a la Prevenció de Riscos al sector de l’Hoteleria.

Actuacions realitzades el 2018

D’altra banda, el conseller Negueruela ha donat compte de les actuacions dutes a terme en matèria de seguretat i salut laboral l’any passat, on ha destacat que s’han realitzat quasi 3.500 visites a empreses, en àmbits com la construcció, indústria, higiene industrial, ergonomia, assetjament o riscos psicosocials. A més, s’han dut a terme campanyes de visites tècniques a centres de treball, campanya de control de condicions higièniques, de seguretat viària i un projecte pilot d’accidents lleus relacionats amb trastorns músculo-esquelètics, entre d’altres.
En aquesta línia, el conseller també ha fet esment dels resultats de sinistralitat a les Illes Balears, que han vist reduït el seu índex per primera vegada des del 2012, amb un -1,5%, després d’uns anys d’alentiment de la tendència.

Prevenció en malalties professionals

Per la seva banda, la consellera Gómez ha destacat la importància de la diagnosi precoç de les malalties professionals, de la prevenció i la promoció de la salut a l’entorn laboral. També ha destacat l’estudi clínic que s’està realitzant des d’Atenció Primària per identificar les malalties professionals de les cambreres de pis amb la finalitat de prevenir i reduir els seus problemes de salut


 

Documents adjunts: