LOGO CAIB
Contingut
6 març 2019| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern tanca un acord a l’ITB per reduir els plàstics als hotels de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern tanca un acord a l’ITB per reduir els plàstics als hotels de les Illes Balears

Dues de les principals iniciatives de sostenibilitat al sector es comprometen a fer-hi feina plegats els propers tres anys
La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets; el director general d’ Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i el president de la iniciativa de sostenibilitat Futouris, Harald Zeiss, han signat, aquest dimecres, a la fira ITB de Berlín, un memoràndum d’enteniment amb l’objectiu de crear sinergies i estratègies entre el Govern i el sector hoteler per a reduir la presència de plàstics a les Illes Balears. Hi ha previst que, properament, s’hi afegeixi la Fundació Save the Med.

L’acord té una vigència de tres anys i preveu, entre d’altres mesures, la realització d’un estudi de referència sobre la reducció de plàstics i la millora del reciclatge amb els hotels associats dels membres de Futouris i els seus clients. Durant l’acte de signatura del conveni, al qual hi ha assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol, Busquets ha destacat la importància d’aquesta col·laboració entre l’entitat i el Govern. Busquets ha recordat que “la protecció del medi ambient és una prioritat per al Govern de les Illes Balears” i ha posat com a exemples de la voluntat de protegir l’entorn les lleis de canvi climàtic i de residus. “Treballar amb els membres de Futouris ens permet materializar els nostres objectius, i esperem poder implicar-hi tota la indústria turística, a mitjà termini. Els nostres paisatges, la nostra naturalesa i, per descomptat, la nostra Mediterrània són insígnies de les Illes Balears, i hem de fer tot el possible per protegir-los i preservar-los entre tots", ha afegit.

«Com ja hem dit en altres ocasions, la Llei de Residus necessita de la implicació de tots. Per això, celebrem que Futoris, que representa a grans touroperadors, financiïn i s’impliquin en un projecte com aquest, que va en la línia de complir amb la Llei, eliminant i reduint els plàstics d’un sol us en els hotels i en els creuers», ha destacat, per la seva banda, Sansó.

El document especifica que un dels objectius comuns dels signants és que els hotels puguin aplicar ràpidament la major part dels requisits formulats a la Llei de residus i sòls contaminats, aprovada el passat 29 de gener al Parlament. Així, es fomentarà la creació d’una xarxa d’hotels, empreses de creuers, empresaris locals, municipis i empreses de gestió de residus que desenvoluparà solucions conjuntes i s’avançarà en la reducció dels plàstics i en l’augment de la quota de reciclatge. Aquestes iniciatives s’aplicaran de manera visible i tangible tant per als treballadors com per als turistes, de manera que se’ls oferirà la possibilitat de participar-hi de manera activa. Per això, es crearà la infraestructura necessària en l’entorn dels hotels i dels ports o destinacions turístiques.

Les parts es comprometen, a més, a realitzar unes jornades sobre turisme sense plàstic a les Illes Balears i a crear, d’una banda, una guia pràctica sobre reducció de plàstics als hotels amb suggeriments de productes alternatius i, de l’altra, distribuir materials informatius per a turistes que es repartiran als hotels i als creuers.

El memoràndum admet que la mar Mediterrània és una de les regions marines més afectades per la proliferació de plàstics. En aquest sentit, el turisme contribueix a la generació d’aquest tipus de residus. I és que, segons un informe de WWF, publicat el 2018, el volum anual de residus a la Mediterrània augmenta un 40 % durant la temporada alta.

Anualment, fins a 13 milions de tones de residus de plàstics acaben als oceans d’arreu del món. El gener de 2018, la Comissió Europea va definir, per primera vegada, una estratègia europea per a l’ús dels plàstics en el futur. L’objectiu és que, a partir de 2030, tots els envasos de plàstic del mercat a la Unió Europea siguin reciclables.