2 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Universitat de les Illes Balears posa en marxa un projecte de Ciència Ciutadana al Parc Natural de Mondragó en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Universitat de les Illes Balears posa en marxa un projecte de Ciència Ciutadana al Parc Natural de Mondragó en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

S'han programat tres activitats d'agenda per donar a conèixer aquest nou projecte, que permetrà estudiar les orquídies, la tortuga mediterrània i les papallones diürnes del Parc
La ciència ciutadana és la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat, és a dir, de qualsevol ciutadà. Es genera nou coneixement gràcies a la participació activa i imprescindible de la ciutadania en almenys una primera etapa del procés de recerca, en concret en la captació o recollida de dades, que després seran processades i interpretades pels científics. Aquest projecte pot ser dut a terme per individus, equips o xarxes de voluntaris. Els ciutadans científics s'alien amb científics professionals per aconseguir objectius comuns. La implicació dels voluntaris permet als científics assolir tasques que, d'altra manera, requeririen grans inversions en temps o doblers.
 
L'objectiu de tot plegat és poder compartir el mètode, la recol·lecció de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població gràcies a l’ús de les noves tecnologies i de telèfons intel·ligents. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la formació científica bàsica de la població, la gestió sostenible dels recursos i dels espais i, per últim, l’adquisició d’hàbits i actituds responsables cap al nostre entorn quotidià.
 
Les dades recollides i analitzades amb aquest projecte de ciència ciutadana al Parc Natural de Mondragó seran compartides i posades a disposició del públic i de tots els col·laboradors.
 
Per tal d’engegar el projecte s’ha proposat iniciar-lo amb el seguiment de les papallones diürnes, la tortuga mediterrània i les orquídies, grups representatius i emblemàtics de la biodiversitat d’aquest espai natural protegit. L’objectiu és obtenir registres d’observacions dels grups i espècies anteriors per poder ser processats i avaluats pels científics del Grup de Recerca d’Ecologia Interdisciplinari (UIB).
 
La metodologia a seguir consistirà que els visitants del Parc participaran del seguiment facilitant informació sobre els individus de les espècies estudiades que observin durant el seu passeig. En concret, les dades necessàries seran una fotografia i la ubicació de l’exemplar. Aquesta informació serà compartida i incorporada a la plataforma digital de biodiversitat de les Illes Balears BioBal, ja sigui mitjançant la pàgina web de la plataforma (www.biobal.uib.es), el correu electrònic (biobal.uib@fueib.org) o mitjançant Whatsapp al telèfon ( 647364542) per posteriorment ser tractada pels investigadors.
 
Per tal de donar difusió al projecte s’ha elaborat un panell informatiu que s’ha instal·lat al centre d’informació de ses Fonts de n’Alis, s’han editat pòsters per lliurar a les entitats i centres educatius col·laboradors i s’han programat per als propers mesos tres activitats d’agenda obertes al públic en general (prèvia inscripció al telèfon 971181022), que tendran lloc els dies següents:
 
Dissabte 23 de març: Atles d’orquídies 
Al Parc Natural de Mondragó hi ha citades 15 espècies d’orquídies silvestres. La informació sobre els canvis estacionals en les plantes ens permet saber com responen al canvi climàtic i fer prediccions útils per a la gestió dels espais naturals o dels cultius, entre altres coses.
 
Dissabte 13 d’abril: Seguiment de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) 
El disseny de les taques del plastró (part ventral) de la closca de cada tortuga és únic i permet identificar-les. És molt important molestar el manco possible a l’animal; tracta’l amb molta cura i una vegada feta la foto, torna’l a deixar al terra, al mateix lloc on l’has trobat.
 
Dissabte 11 de maig: Observatori de papallones diürnes 
Les papallones ens informen sobre l’estat de conservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Si som capaços de detectar fluctuacions en les poblacions podrem actuar en conseqüència en la gestió dels seus hàbitats.