11 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Índex de sequera: situació de normalitat a totes les unitats de demanda NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Índex de sequera: situació de normalitat a totes les unitats de demanda

Les reserves hídriques cauen un 4 % de mitjana a les Balears després d’un gener desigual en termes de precipitacions
L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de gener, ha caigut un 4 % respecte del mes de desembre, i s’ha situat en el 67 % de mitjana. Tot i així, l’escenari és 8 punts superior al de fa un any, quan les reserves es trobaven al 59 %. A més, l’índex de sequera ha millorat perquè ara totes les unitats de demanda (UD) es troben en situació de normalitat. Això es pot atribuir a les precipitacions de tardor i hivern, i a la baixada de les extraccions. Aquesta situació es mantindrà, com a mínim, tres mesos més, ja que aquest és el termini mínim que indica la legislació vigent perquè canviï l’estat d’una UD.

Per illes, Mallorca (67 %) és la que registra una major caiguda: un 5 % respecte del mes anterior; Menorca (64 %) perd tres punts, mentre que Eivissa (63 %) i Formentera (58 %) repeteixen els resultats del desembre.

En general, les variacions són poc significatives excepte a la UD d’Artà, que ha caigut un 6 %. De les 10 UD que hi ha a les Illes Balears, 6 n’han registrat pèrdues i 4 han crescut.

L’escenari és significativament millor que el de fa un any i millor que fa dos anys. El gener de 2017, només dues UD (Tramuntana i Eivissa) presentaven millors registres que en l’actualitat.

Aquests resultats es produeixen després d’un mes de gener amb uns nivells de precipitació normals, en termes generals, però amb diferències notables entre illes: així, ha estat un mes sec a Eivissa (30 % respecte de l’habitual); normal a Mallorca (73 %) i humit a Menorca (171 %). Els percentatges interanuals continuen sent de superàvit a totes les illes: Menorca (169 %), Mallorca (134 %) i les Pitiüses (113 %).

La previsió és que el mes de febrer la situació dels aqüífers serà semblant a la del gener.