1 febrer 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Un centenar de dones participen en una trobada al ParcBit per a reivindicar el paper de la dona en sectors cientificotècnics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un centenar de dones participen en una trobada al ParcBit per a reivindicar el paper de la dona en sectors cientificotècnics

La trobada i foto multitudinària és el punt de partida del programa d'activitats de l'11 de febrer, Dia Internacional de la Nina i la Dona en la Ciència
La vicepresidenta i consellera d'Innovació i Recerca Bel Busquets, ha assistit a l'acte que dona els sus al programa del Dia Internacional de la Nina i la Dona en la Ciència per a donar suport a la iniciativa liderada per la Plataforma 11F Balears, en què participen dones de diferents institucions, empreses, i a títol individual.  Ja és el segon any que dones vinculades a sectors STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) realitzen aquesta acció reivindicativa en què es presenta el programa d'activitats i es realitza una foto multitudinària.

L'objectiu de la trobada és posar cara i donar veu a dones que, des d'institucions, empreses o a títol individual,  treballen en diferents camps de la investigació, reivindicar el seu paper i que serveixin d'exemple a les nines per a despertar les vocacions científiques i, així, contribuir a trencar l'escletxa de gènere que actualment també existeix en l'àmbit cientificotecnològic.

Durant la roda de premsa prèvia a la trobada, a càrrec de les representants de la plataforma 11F Balears: Roberta Zambrini, Julia Mañez i Ana Bonilla, el director general d'Innovació i Recerca, Josep Lluís Pons, i la vicerectora de la UIB, Rosabel Rodríguez, s'han donat a conèixer les diferents activitats i també la web 11fbelears.org, on es pot consultar tota la informació relativa al programa i a les accions portades a terme per la mateixa plataforma.

Un programa d'activitats dirigit a dones, a nines i a actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica

D'entre les activitats organitzades, la Plataforma 11F Balears ha informat que el programa complet es pot consultar al web 11fbalears.org. ha volgut destacar especialment la lectura del manifest elaborat per la plataforma, que es farà el mateix 11 de febrer, a les 18h , a la plaça de les tortugues. A través d'aquesta acció, es faran públics els objectius i les estratègies del col·lectiu, i es pretén implicar no només al col·lectiu de dones STEM, sinó també a institucions, organismes, i a la societat balear en general perquè s'agafi consciència de la necessitat de portar a terme accions concretes per revertir la situació de desigualtat que existeix en l'àmbit STEM.

D'aquesta manera, les activitats organitzades en el marc de l'11 de febrer arrencaran amb una sèrie de xerrades organitzades per l'IdISBa a diferents centres educatius, on investigadores explicaran la seva experiència personal en la seva carrera investigadora. L'objectiu és despertar les inquietuds dels més joves, promoure l'interès en ciència, i crear rols femenins en àmbits científics que promoguin pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l'àmbit científic. Les xerrades estan dirigides a l'alumnat de 5è o 6è de primària i de 1r i 2n d'ESO, i s'impartiran la setmana del 4 a l'11 de febrer.

El 7 de febrer a Ca'n Oleo de Palma es portarà a terme la taula rodona; «Enginyera, una dona en perill d'extinció», en la que hi participaran set dones que realitzen la seva activitat professional en l'àmbit de l'enginyeria, i en la que reflexionaran sobre els sobre les fites i reptes de la dona en l'enginyeria. Abans de la taula rodona, la Societat Balear de Matemàtiques, XEIX, realitzarà la performance; «XX, Entrevista a Florence Nightingale».

Dissabte 9 de febrer, entre les 11 i les 12h al Caixa Fòrum de Palma, es portarà a terme l'activitat «Cites ràpides amb científiques», una activitat dirigida al públic general i familiar (nins a partir de 8 anys). Aquest format de cites ràpides en ciència (speed-dating), sorgeix durant els últims anys com una activitat divulgativa informal i dinàmica.

També al Caixa Fórum de Palma, el diumenge 10 de febrer es portarà a terme; el taller infantil (de 4 a 8 anys); «Petites oceanògrafes, grans científiques», organitzat pel CSIC- SOCIB; un taller a través del qual s'ajudarà a les nines a descobrir quin tipus de científica podrien arribar a ser a través de contacontes, jocs i manualitats.

L'11 de febrer es durà terme al ParcBit una jornada d'activitats per a centres d'educació secundària, en la que els joves estudiants podran conèixer el parc científic i tecnològic de les Illes Balears i gaudir d'exposicions, xerrades, i d'una ginkana sobre les dones el món de la ciència i la tecnologia que donen nom als carrers del ParcBit; Laura Basi, Ada Byron Lovelace, Antonia Maury, Maria Agnesy, Maria Mitchel, Rila Levi, i Sophie Germain.

També durant l'11 de febrer, el públic en general podrà visitar el Centre Oceanogràfic de Balears de l'IEO, en una jornada de portes obertes on els visitants podran conèixer les instal·lacions, gaudir de les exposicions permanents i participar en altres activitats relacionades amb el projecte «Oceànicas», que té com a objectiu divulgar el treball de científiques dedicades a l'estudi dels oceans.

Per acabar la jornada de l'11 de febrer, al bar Molta Barra del barri de Sa Gerreria de Palma, l'associació Noctilucas organitza l'activitat «Ciència de Barra», on s'oferiran xerrades i monòlegs científics en l'ambient distés i festiu de la barra del bar.

Donat l'èxit de l'edició de l'any passat, l'associació Django Girls, organitza de nou el taller d'iniciació a la programació amb llenguatge Python. Aquest taller gratuït d'un dia de durada i dirigit a dones que es vulguin iniciar en el món de la programació, es portarà a terme el dissabte 16 de febrer a la UIB.

Finalment , dins del programa d'activitats anunciat a 11fbalears.org, també s'hi han afegit els tallers organitzats dins del programa MENTORiment en femení, adreçat a les joves interessades en les àrees de ciències, tecnologies, enginyeries i matemàtiques (STEM), duts a terme per doctores i professores investigadores que suposen un exemple de que la ciència també és cosa de dones.

La Plataforma 11F Balears

L'11 de febrer de l'any passat fou un punt d'inflexió per a agafar consciència de la situació de desigualtat existent i la falta de presència de dones en carreres científiques i tecnològiques. Així, un grup de dones vinculades a aquests sectors va decidir organitzar-se en un grup de treball per a elaborar un document de propostes o fulla de ruta per a rompre l'escletxa de gènere en l'àmbit STEM i fruit d'aquesta feina ha nascut la plataforma de dones 11FBalears.

Durant aquest darrer any, i a través de reunions periòdiques, el grup s'ha anat consolidant i creixin i presentarà aviat un document de propostes a les autoritats de les Illes Balears. A través d'aquest document; «Full de ruta per a rompre l'escletxa de gènere en l'àmbit STEM» s'exposen les actuacions que es podrien portar a terme en l'àmbit autonòmic, i agrupades en tres grans blocs: gestió i facilitació de recursos; prevenció, seguiment i intervenció de la discriminació; i formació, educació i divulgació.

A més del document de propostes per a trencar l'escletxa de gènere, la plataforma 11F Balears pretén liderar i coordinar altres accions al llarg de l'any en línia amb els objectius d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència i la tecnologia per a les dones i les nenes, la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones i les nines en els sectors STEM.

Les entitats que enguany s'han afegit a l'11 de febrer organitzant o col·laborant amb algunes d'aquestes accions són:

Plataforma 11F Balears
Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)
Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC CSIC-UIB)
Delegació del CSIC a les Illes Balears – Unitat de Cultura Científica i Innovació.
Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB MINIECO)
Centre Oceanogràfic de les Baleares- Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO)
Universitat de les Illes Balears (UIB)
Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBA)
Django girls
IBdona
Vicepresidencia i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme, a través de la Direcció General de'Innovació i Investigació.
CaixaForum Palma (Obra social "la Caixa")
Fundació Bit / ParcBit
Women Tech Makers
Associació Noctiluca