30 gener 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Les Pitiüses disposaran d’un centre propi de recuperació i interpretació de fauna NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Pitiüses disposaran d’un centre propi de recuperació i interpretació de fauna

El Parc de Serveis Insulars de sa Coma en serà la seu, gràcies a l’acord entre el Govern i el Consell d’Eivissa
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i la vicepresidenta i consellera d’Interior del Consell d’Eivissa, Marta Díaz, han presentat, aquest dimecres, el projecte de construcció de la seu, a les illes Pitiüses, del Centre de Recuperació i Interpretació de Fauna de les Illes Balears (COFIB).

El COFIB és l’entitat de la Comunitat Autònoma que ha d’atendre la recuperació de fauna silvestre a tot el territori i, per tant, ha d’articular un sistema eficient per poder donar aquest servei amb un estàndard de qualitat similar a totes les Illes. Actualment, només té o gestiona instal·lacions per a la recuperació de fauna a les illes de Mallorca i Menorca —als municipis de Santa Eugènia (Fundació Natura Parc) i Ciutadella (GOB Menorca), respectivament—, a més de les instal·lacions de l’equip de fauna marina de Palma Aquàrium a Mallorca, que dona assistència a tot l’arxipèlag.

El Govern considera, per tant, que cal dotar el COFIB d’unes instal·lacions que puguin fer les funcions de centre d’acollida i recuperació de fauna silvestre i exòtica per millorar l’estada, recuperació i rehabilitació dels exemplars ingressats, i també per evitar el desplaçament d’exemplars entre illes. El Consell, per la seva banda, està d’acord amb la necessitat i idoneïtat per a la consecució del projecte que forma part del projecte d'assignació d'usos del Parc que va ser oït pel Consell de Batles celebrat el maig de 2018 i aprovat en ple, per unanimitat,el 28 de juny del mateix any.

El Consell realitzarà una concessió demanial al COFIB per a un període de 10 anys prorrogable en 10 més. La seu del COFIB ocuparà una parcel·la de 22.280 metres quadrats.

Vidal ha remarcat que no existeix previsió d’ampliar les instal·lacions actuals i que s’ha redactat el projecte amb la intenció de rehabilitar l’aljub que hi ha principalment per fer servir l’aigua pluvial recollida, així com dotar el centre d’energies renovables per funcionar, adequar-ne l’ús i minimitzar l’impacte sobre l’entorn, que està catalogat com a ANEI, tot i que consta de l’interès general i l’ús previst està permès.

Per altra banda, el recinte podrà realitzar funcions d’educació ambiental i interpretació de la fauna de les illes Pitiüses, per rebre-hi visitants de centres escolars i entitats que ho sol·licitin per tal de fer formació i sensibilització amb el medi ambient.

El pressupost inicial per a la remodelació de les instal·lacions és de 126.000 euros.

A les Pitiüses s’atenen anualment una mitjana de 500 exemplars de fauna silvestre i exòtica. Tampoc s’han d’oblidar, en cap cas, les tasques que desenvolupa el Consorci en el control d’ofidis invasors, gràcies a la feina dels agents de Medi Ambient, i als serveis que ofereix el Consorci amb les clíniques veterinàries Eivivet i C.V. Formentera i la col·laboració del CREM.

En aquest sentit, Vidal ha destacat que les darreres dades de captures d’ofidis avalen les tasques fetes fins ara. En les tres campanyes que s’han duit a terme a Eivissa i a Formentera, des de 2016, s’han capturat 3.709 exemplars d’aquesta espècie invasora a les Pitiüses.