25 gener 2019 | <9ªL> Presidenta

El Govern presenta el projecte del nou Centre de Salut Bons Aires, que permetrà “una modernització de les infraestructures” per oferir “una sanitat pública digna” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta el projecte del nou Centre de Salut Bons Aires, que permetrà “una modernització de les infraestructures” per oferir “una sanitat pública digna”

El centre de salut substituirà el de s’Escorxador, tindrà 75 consultes i una superfície de 8.433 m²
El projecte del nou Centre de Salut (CS) Bons Aires ocuparà una superfície de 8.433 i consistirà en la construcció de la nova planta del centre de salut (7.302 m²), la del Servei d’Urgències d’Atenció Primària (899 m²) i una zona destinada a taller de jardineria (232m²). Aquest projecte suposa una important avenç, ja que amb la nova edificació es millorarà la qualitat assistencial de la població i els accessos al centre.
 
El projecte s’ha presentat avui al Casal de Barri s’Escorxador i hi han assistit la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i un dels arquitectes de l’UTE encarregada de la redacció del projecte arquitectònic, Carlos Ferrán. Amb un pressupost de 10,4 M€, el projecte del CS Bons Aires és un dels més rellevants del Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària del Servei de Salut.
 
Armengol ha destacat que el nou centre “permetrà una millora significativa dels serveis sanitaris” i que “demostra l’aposta d’aquest Govern per una sanitat en condicions i per recuperar els drets de la ciutadania”. En aquesta línia, ha recordat “que el treball del Govern des del primer dia ha estat garantir una sanitat pública digna per a tots els ciutadans de les Illes Balears” i que “el Govern del PP no va invertir ni un sol euro en infraestructures sanitàries la passada legislatura”.
 
Per part seva, la consellera Gómez ha reafirmat la tasca de l’executiu amb l’atenció primària: “La millora de la qualitat assistencial passa necessàriament per reforçar la primera porta d’entrada al sistema sanitari”. Així, Gómez ha posat en valor la dotació de 16 milions d’euros del Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària, gràcies al qual es farà realitat aquest centre.
 
Característiques del projecte
 
Armengol ha explicat que el Centre de Salut Bons Aires tindrà una superfície de 7.302 m² i albergarà 75 consultes: 29 de medicina, 24 d’infermeria, 8 de pediatria, 6 d’infermeria pediàtrica i 5 de polivalents. A més, l’edifici disposarà d’una sala de cures, 4 sales d’extraccions, una unitat obstètrica i una unitat de salut bucodental. El recinte comptarà també amb 33 places d’aparcament.
 
“Suposa una important modernització de les infraestructures, ja que permetrà superar les mancances del CS s’Escorxador, el qual substituirà”, ha recalcat la presidenta. A més, se situarà molt a prop d’aquest, a 500 metres, amb entrada pel carrer Prat de la Riba, una travessia del carrer del General Riera. També substituirà provisionalment el CS Camp Redó, mentre es desenvolupa la reforma integral prevista per aquest centre.
 
Està previst que hi facin feina 82 professionals: 30 metges de família, 29 infermers, 8 pediatres, 3 comares, 2 treballadors socials, 2 odontòlegs, 2 higienistes, 3 fisioterapeutes, 2 ginecòlegs i 1 rehabilitador. A més, temporalment, es traslladaran els 48 professionals que treballen al CS Camp Redó.
 
 
El Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) tindrà una superfície de 899 m² i albergarà 7 consultes d’urgències -5 d’adults i 2 de pediatria-, 1 sala d’observació, 1 sala de crítics, 9 dormitoris per al personal i espais per a magatzem, entre d’altres. Aquest edifici se situarà a 300 metres al sud del CS de Bons Aires i s'obrirà un accés al la travessia Jesús, prop de la confluència amb Anselm Turmeda. Els recursos humans previstos són de 25 persones: 14 metges i 11 infermers del SUAP.
 
Disposarà de diversos accessos: un per al públic en general i altres tres per a crítics, personal i àrea de subministres. L’accés peatonal serà mitjançant una escala i una rampa per a persones amb mobilitat reduïda. L’accés amb vehicles estarà restringit i es realitzarà des de l’accés actual al recinte Psiquiàtric, a la cantonada entre el camí de Jesús i la travessia de Jesús. Disposarà de 8 places d’aparcament i una zona per a les ambulàncies.
 
Renovació de les infraestructures
 
La construcció d’aquests centres forma part d’una aposta de l’executiu per renovar les infraestructures sanitàries després de molts anys de retallades. El CS S’Escorxador necessita reubicar-se i el CS Camp Redó, una reforma integral. El primer està situat a l'antic escorxador, té una població de 31.960 targetes sanitàries com a centre de salut i de 136.181 targetes com a servei d'urgències d'atenció primària (SUAP 24 hores). El Servei de Salut abona un lloguer de 212.000 € per aquest recinte protegit (no és un centre de titularitat pública) i els últims anys ha registrat múltiples problemes de manteniment, com repetides avaries.
 
D'altra banda, el CS Camp Redó, que té assignades 24.821 targetes sanitàries, té trenta anys d'antiguitat i necessita una reforma important perquè l'espai és insuficient i té mancances destacables. D'aquest centre en depenen dues unitats bàsiques de salut (UBS), la de Son Sardina i la d’Establiments, amb 4.484 targetes sanitàries més.
 
El Govern ha apostat per la construcció, reforma o rehabilitació de diversos centres de salut i unitats bàsiques amb la posada en marxa del Pla d’infraestructures d’Atenció Primària, amb una inversió de 16 M€. Aquesta iniciativa respon a la necessitat de millorar i renovar les instal·lacions sanitàries i forma part del pla de mesures que el Govern està aplicant per dotar la comunitat autònoma d’una atenció primària més accessible i resolutiva.