9 gener 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

L’Impost de Turisme Sostenible finança la consolidació dels clústers del coneixement de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Impost de Turisme Sostenible finança la consolidació dels clústers del coneixement de les Illes Balears

La vicepresidenta Busquets ha presentat els ajuts que s’han atorgat al sector dels clústers per un valor de 480.000 € i que contribueixen a la diversificació econòmica

La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat avui els ajuts atorgats a quatre clústers de les Illes Balears gràcies a la convocatòria de subvencions finançada amb l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

L’han acompanyada el director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, i els representants dels clústers que han resultat beneficiaris en aquesta convocatòria: Joan Puig, president del Clúster químic de les Illes Balears (CliqIb); Jaume Montserrat, president del Clúster TIC turisme de les Illes Balears (Turistec); Luis del Olmo, president del Clúster de turisme de les Illes Balears (Balears.t); i Fernando Barrera, vicepresident del Clúster biotecnològic i biomèdic de les Illes Balears (BIOIB).

Per al Govern de les Illes Balears, els clústers del coneixement tenen una importància cabdal en la diversificació del model econòmic. Per això, s’han dut a terme diverses actuacions per a la seva promoció i consolidació a les Illes, com ara subvencions dirigides a agrupacions empresarials innovadores i clústers.

Precisament, el projecte de “Creació i consolidació de clústers del coneixement de les Illes Balears” va ser aprovat pel Pla Anual d'Impuls del Turisme Sostenible 2017, i ha permès la convocatòria dels ajuts que s’han atorgat al BIOIB, al Balears.t, al Turistec i al CliqIb.

La vicepresidenta Busquets ha assenyalat que un projecte com aquest “compleix una de les finalitats principals de la recaptació de l’impost”, ja que es destinen fons a la recerca científica, al desenvolupament i a la innovació tecnològica, accions que fan camí cap a la diversificació econòmica. “Una vegada més”, ha afirmat Busquets, “veim com part dels beneficis del turisme a les Illes Balears reverteixen a la societat gràcies a l’ITS. En aquesta ocasió, contribueixen a diversificar el nostre model econòmic”.

Així mateix, Busquets ha valorat positivament el paper dels clústers, “que promouen un ecosistema innovador, que és generador de llocs de treball qualificats i que és capaç d’atraure talent”.  

En total, s’han repartit 480.000 € en ajuts per a l’enfortiment i la consolidació de l’estructura dels clústers existents i perquè els que han resultat beneficiaris promoguin i elaborin estudis adreçats a millorar la competitivitat empresarial i la generació de projectes col·laboratius.

Aquests ajuts financen un 75% de les despeses, i el 25% restant correspon a fons privades. Per tant, la convocatòria suposa inversió directa al sistema de Ciència i Tecnologia de les Illes Balears i, alhora, augmenta la inversió en R+D del sector privat.

Els representants dels clústers presents a l’acte han subratllat la importància d’apostar per l’economia del coneixement i han agraït la convocatòria de subvencions finançada amb l’ITS, que els ajuda a assumir riscos empresarials i a desenvolupar-se, en alguns casos a escala internacional.


Altres actuacions en el sector dels clústers
Amb la modificació de la RIS3 duta a terme pel Govern de les Illes, s’han pogut destinar recursos a convocatòries de projectes per a clústers i empreses. Així, ja s’havien atorgat subvencions amb cofinançament de fons europeus FEDER a agrupacions empresarials innovadores i clústers per fomentar i impulsar la transferència del coneixement i la innovació en el sector productiu i empresarial.

El director general d’Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, ha dit que el Govern és conscient de les peculiaritats dels clústers a territoris insulars, que competeixen de manera desigual amb els clústers continentals. Per això, la Conselleria d’Innovació i Recerca va proposar una convocatòria amb fons de l’ITS destinada al manteniment i la creació de nous clústers del coneixement.

A més dels ajuts directes, es finança amb 1.092.838 € provinent del fons de l’ITS el projecte “Tecnoindústria d'aigües de les Illes Balears”, una iniciativa del Clúster de Química de Balears, que consisteix en la construcció d'un centre de formació, experimentació i validació de tecnologies enfocades a resoldre problemes higiènics de gestió d'aigües de piscina.