5 desembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Medi Ambient presenta el nou llibre d’aus marines Entre ones i penyes. Els aucells marins protegits de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient presenta el nou llibre d’aus marines Entre ones i penyes. Els aucells marins protegits de les Balears

El volum inclou una informació detallada de la biologia i els aspectes de conservació del virot petit
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca acaba d’editar un llibre sobre les aus marines amenaçades de les Illes Balears, dins la col·lecció Galeria Balear d’Espècies, de la qual aquesta obra és el número 10. El volum, amb el títol Entre ones i penyes. Els aucells marins protegits de les Balears, inclou una informació detallada de la biologia i els aspectes de conservació del virot petit (l’au marina més amenaçada d’Europa, endèmica de les Illes Balears), el virot gros, la gavina roja, el corb marí i la noneta, com a espècies protegides; i de la gavina de peus grocs, una espècie conflictiva per la seva superpoblació, afavorida per la disponibilitat de residus urbans en el passat i encara avui a l’illa d’Eivissa. Els texts han estat redactats pels biòlegs Jordi Muntaner i Joan Mayol, i hi han col·laborat més de deu fotògrafs, amb més de seixanta imatges espectaculars de totes les espècies i els seus hàbitats.
 
Aquest llibre s’emmarca dins el projecte “Ales de la mar”, finançat amb 303.000 euros per l’impost de turisme sostenible sobre protecció d’aus marines. Així com també el Pla Lilford de recuperació i conservació d’aus marines amenaçades de les Illes Balears, que disposa de diferents línies d’actuació, de les quals destaquen l’estudi i prevenció de captures accidentals d’aus marines en activitats pesqueres, una de les causes principals de la mort d’aquestes, i compta amb la participació del sector. El control d’espècies invasores a colònies de cria o la informació dels usuaris d’espais naturals són altres accions previstes en el Pla.També s’elabora actualment un cens de les quatre espècies objecte del projecte, així com l’edició de material divulgatiu per donar a conèixer la situació d’aquestes aus.
 
L’objectiu d’aquesta col·lecció és difondre especialment els grans valors estètics del patrimoni natural, de manera que les imatges tenen el principal protagonisme del llibre. El volum serà difós per la Conselleria a biblioteques i a entitats relacionades amb la conservació de les aus i confraries de pescadors, i es troba a disposició dels centres educatius interessats a la Direcció General d’Espais Naturals i a la d’Educació Ambiental. La publicació ha estat gestionada per l’empresa Tragsa.
 
El volum s’ha dedicat a la memòria d’un gran ornitòleg maltès, Joe Sultana, que va treballar incansablement durant dècades per la protecció d’aquesta fauna a tota la Mediterrània i va morir fa pocs mesos.