22 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Vidal visita finques agrícoles afectades pel cap de fibló a l’illa de Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Vidal visita finques agrícoles afectades pel cap de fibló a l’illa de Menorca

Tècnics del Consell i del Govern estableixen criteris per les ajudes
El passat dissabte 3 de novembre, una setmana després del succeït amb cap de fibló a l’illa de Menorca que va afectar sobretot les zones d'Alaior, es Migjorn, es Mercadal i gran part de Maó de l’illa de Menorca, es va publicat al BOIB l'inici del cens d'afectats per danys agrícoles. Aquest dilluns, 19 de novembre, es va tancar el cens amb un resultat de 27 sol·licituds, 26 de les quals són finques afectades i una correspon a l'ajuntament d'Alaior que integra a varis afectats.

Des de principis de mes s'han iniciat les inspeccions tècniques i valoracions per part de tècnics del servei d'Agricultura del Consell Insular de Menorca amb l'ajuda de tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Aquest dematí, el Conseller del ram del Govern de les Illes Balears, Vicenç Vidal acompanyat pel director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard; l’adjunt a la gerència del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), Llorenç Mas; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susanna Mora; el conseller insular d’Agricultura i Medi Ambient, Aram Ortega i el director insular de Medi Rural i Marí, Miquel Truyol han visitat diferents finques afectades per veure i valorar algunes finques conjuntament. En concret han visitat la finca Santa Rita i una altra ubicada en el terme municipal d´Alaior a cala en Porter.

Després de la visita, el conseller Vidal ha explicat que, "des del primer moment vam tenir clar que havíem d'estar al costat dels ciutadans de Menorca". A més ha recordat que la primera actuació durant les hores posteriors a l’esclafit van ser efectuades per les brigades d'IBANAT fent tasques d'obertura de camins. Vidal també ha dit que, “hem d'aprofitar les sinèrgies entre les dues administracions que tenim competències en matèria agrària, i avui mateix - ha matisat el conseller- hem fet feina sobre la concreció dels criteris”. Una vegada determinat l'import dels danys es farà aquesta tramitació davant Europa que la dirigirà el Consell Insular amb el suport tècnic del Govern, “i a partir d'aquí el compromís clar de la Conselleria d'Agricultura que estarà al costat del Consell i transferirà els fons necessaris per a que arribin al sector”. Ja per acabar el conseller ha explicat que, “avui hem fet una feina tècnica, de coordinació, una visita damunt el terreny de la que n'hem extret , quines necessitats hi ha i com les hem de valorar”.
 
Per la seva banda, la presidenta del Consell Insular, Susanna Mora ha volgut expressar l’agraïment al conseller per la seva presència i suport afirmant que, “sempre hem apostat pel sector agrari de la nostra illa ja que forma part de la nostra idiosincràcia de la mateixa i forma part de l’economia de Menorca”.
 
De la visita es conclou que bàsicament hi ha dues zones afectades; la zona del barranc de Cala'n Porter on el cap de fibló va afectar a arbres fruiters i infraestructures i maquinària agrícoles. D'aquesta zona s'han afectat finques com Hort d'en Roselló, Hort de Torralbenc, Binijamó, Torrellissà, Hort de matadones, Son Tomàs i una segona zona afectada és la zona de Favàritx on es van veure afectades sobretot infraestructures agrícoles. D'aquesta zona es van veure afectades finques com Santa Catalina, Capifort, Santa Rita, Tordonell de Dalt, Morellet, Es banyul, na Vermella, etc...
 
Una vegada s'hagi realitzat la valoració dels bens afectats, s'establirà una línea d'ajuts per indemnitzar les pèrdues agrícoles. L'ajut sortià dins el primer trimestre del 2019 i es tindrà la col·laboració econòmica del Govern de les Illes Balears.