17 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

S’Albufera de Mallorca culmina el seu 30è aniversari de la declaració del parc amb la presentació del llibre « Memòria i Paisatge.S’Albufera. 30 anys del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

S’Albufera de Mallorca culmina el seu 30è aniversari de la declaració del parc amb la presentació del llibre « Memòria i Paisatge.S’Albufera. 30 anys del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca»

El llibre tracta de les transformacions històriques que ha sofert aquest espai i de la perseverança de l’aigua per tornar a recuperar els seus dominis
En el marc de la celebració dels 30 anys de la declaració de s’Albufera de Mallorca com a parc natural, avui dissabte, 17 de novembre, s’ha presentat el llibre « Memòria i Paisatge.S’Albufera. 30 anys del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca », de Francesc Lillo i Miquel Frontera, per acabar amb les commemoracions d’aquest aniversari. A l'acte hi han estat presents, entre d'altres, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir i el director del parc natural, Maties Rebassa i la presentació ha anat a càrrec de Climent Picornell i Bauzà, doctor en Geografia i membre de la Junta Rectora del Parc.
 
El llibre tracta de les transformacions històriques que ha sofert aquest espai i de la perseverança de l’aigua per tornar a recuperar els seus dominis. També de la lluita secular dels habitants dels seus contorns per dominar i reconduir l’aigua, a fi d’aprofitar els beneficis d’una terra fecunda i dels seus recursos naturals, com ara la pesca i la caça, o la bova i el canyet.
 
El recull fotogràfic contingut en les pàgines del llibre vol ser en part un reconeixement a la gent que va viure i va treballar en condicions molt dures a s’Albufera, en feines com la de plantar o segar arròs, escurar canals, pescar o tallar canyes.
 
Així mateix, el repàs de la cartografia històrica permet copsar l’abast de la transformació que va suposar la dessecació i la transformació total de s’Albufera entre 1863 i 1871. S’Albufera es va convertir, des de llavors i durant més de trenta anys, en una immensa finca agrícola dotada dels millors enginys tecnològics que donava feina a molta gent de la comarca.
 
Amb la presentació d’aquest llibre, ja acabant l’any, es donen per concloses les celebracions que hi havia previstes dins el 2018. No acaben, però, les actuacions de gestió, que enguany estan sent especialment intenses, i que és previst que seguiran amb la mateixa intensitat durant els propers anys. Cert és que les fortes pluges dels darrers mesos i l’arribada de gran quantitat d’aigua de bona qualitat de les Fonts Ufanes han tornat a omplir de vida cada racó del Parc, i s’Albufera, per sort, viu una de les millors tardors dels darrers anys. Però som conscients que aquest és un fet conjuntural, i que ens pocs mesos es pot revertir de nou la situació actual.
 
Per això, actualment es duen a terme importants projectes de millora ecològica i ambiental del Parc, entre els quals cal destacar la redacció del PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals), que ha de permetre, entre altres fets importants, la futura ampliació de l’espai protegit i una millor gestió de la totalitat de la zona humida. També molt importants són els projectes de recuperació de les omedes i boscs de ribera, de millora de la irrigació del Parc amb aigua provinent de les Fonts Ufanes, o de creació d’una gran llacuna d’aigües dolces dins el municipi de sa Pobla, que passarà a convertir-se de fet en la llacuna d’aigües fondes més gran de tot el Parc Natural. Alguns d’aquest projectes són ja una realitat, i en el cas d’altres s’espera que ho siguin ben aviat. La recuperació, fa uns quants mesos, de la plaça de naturalista del Parc s’ha de considerar també una passa important i decisiva.
 
Un any intens, en definitiva, en el qual se celebra com cal el 30è aniversari del Parc, i al mateix temps es fa feina de valent per millorar-ne l’estat de conservació, a fi de fer possible que compleixi molts més anys en un bon estat de salut.
 
Enllaç de descàrrega del llibre (en format PDF): https://bit.ly/2kEVKH3.