15 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Les reserves hídriques de les Illes Balears es mantenen al 56 % a l’octubre NNota Informativa

Les reserves hídriques de les Illes Balears es mantenen al 56 % a l’octubre

L’alta intensitat de les pluges ha impedit que part de l’aigua s’infiltràs als aqüífers
Les precipitacions inusualment altes que han patit les Illes Balears durant el mes d’octubre no han revertit, per ara, en l’estat dels aqüífers, que es mantenen al 56 % de capacitat, com al mes de setembre.

Mallorca, de fet, amb les reserves al 57 %, ha perdut un punt respecte del mes passat. Eivissa, per la seva banda, manté un nivell del 46 %. Formentera i Menorca sí que han experimentat increments importants, de cinc i nou punts percentuals, respectivament.

L’escassa repercussió de les pluges en l’estat dels aqüífers pot ser atribuïda al fet que una bona part de l’aigua no s’ha infiltrat a causa de l’alta intensitat de les precipitacions. Amb tot, la resposta dels aqüífers mai no és automàtica, així que és previsible que les estadístiques del mes de novembre indiquin una recuperació més elevada.

L’escenari, pel que fa a l’índex de sequera, és el mateix que al setembre: quatre unitats de demanda (UD) es mantenen en prealerta. Són Menorca, Manacor–Felanitx, Tramuntana Nord i Eivissa. La resta es troba en situació de normalitat.

Totes les UD, excepte la del Pla de Mallorca, han experimentat increments durant el mes passat. A dues UD (Tramuntana Nord i Tramuntana Sud), l’increment ha estat significatiu.
En comparació amb l’octubre de 2017, la situació és semblant, tot i que a les UD d’Artà, Manacor, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud la situació ha millorat. Si comparam les dades amb les de fa dos anys, la situació és millor excepte a Menorca.

Les precipitacions del mes d’octubre han estat molt superiors a les normals a tot l’arxipèlag (+188 % a Eivissa, +267 % a Mallorca i +261 % a Menorca). Els percentatges interanuals són de superàvit a totes les illes: a Menorca, amb un 165 %; a Mallorca, amb un 146 %, i a les Pitiüses, amb un 106 %.