30 d’octubre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La nova llei de Residus incrementarà la transparència en el càlcul de materials incinerats i reciclats a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La nova llei de Residus incrementarà la transparència en el càlcul de materials incinerats i reciclats a les Illes Balears

Les discrepàncies en els estudis actuals han fet necessària aquesta mesura
La nova llei de Residus i sòls contaminats de les Illes Balears, que serà debatuda al Parlament en els propers mesos, contempla mesures per a una major transparència en les dades de materials incinerats i reciclats a les Illes Balears. És una de les iniciatives que s’ha pres donades les discrepàncies entre les xifres de envasos comercialitzats a la Comunitat Autònoma facilitats per l’empresa Nielsen a Ecoembes i les de incineració i reciclatge que manegen els consells insulars. Amb la nova normativa i per facilitar la presa de decisions amb dades reals els fabricants, importadors o distribuïdors, responsables de la primera posada en el mercat dels productes o envasos han de disgregar les dades de les Illes Balears i no només fer les estimacions actuals.
 
Aquestes dades, així com les facilitades pels envasadors, les quals seran contrastades amb estudis propis de caracterització del Govern, administracions insulars i locals, serviran per fer un seguiment dels objectius de reducció d’envasos per a l’any 2020 que marca la futura legislació autonòmica així com la directiva europea. Cal recordar que en cas que no es complissin els objectius es podrien establir altres sistemes complementaris de gestió de residus d’envasos, com el de dipòsit, devolució i retorn.
 
Si fos necessària aquesta implantació es farien els estudis necessaris per decidir el sistema més adient per a les Illes Balears i es faria una prova pilot en una de les Illes. Precisament va ser a l’estudi sobre la viabilitat d’implantar aquest sistema encomanat al 2016 per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca quan es varen fer paleses aquestes discrepàncies en les dades que manejaven les diferents empreses i administracions.
 
Posteriorment per tal d’aclarir aquestes discrepàncies s’ha encomanat un estudi sobre generació i composició dels residus municipals de les Illes Balears que podria estar enllestit al febrer del 2019, amb la col·laboració d’Ecoembes, i un altre sobre envasos lleugers a les Illes Balears del qual el qual constata les incongruències entre les dades de comercialització d’envasos i les dades de reciclatge i incineració. L’estudi també conclou, basant-se en estimacions conservadores, que a les Illes Balears es reciclaria un 35%, molt enfora del 63% que maneja Ecoembes.