14 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Consell Balear de l’Aigua i la Comissió de Medi Ambient donen el seu vist i plau a la revisió anticipada del Pla hidrològic de les Illes Balears NNota Informativa

El Consell Balear de l’Aigua i la Comissió de Medi Ambient donen el seu vist i plau a la revisió anticipada del Pla hidrològic de les Illes Balears

El Consell de Govern haurà d’aprovar amb caràcter inicial la revisió
El Consell Balear de l’Aigua i la Comissió Balear de Medi Ambient han informat favorablement a la revisió anticipada del Pla hidrològic de les Illes Balears. Aquest vist i plau, necessari per a seguir amb la tramitació de la nova normativa, s’ha duit a terme en les sessions extraordinàries que han convocat avui ambdós organismes per a tractar aquest assumpte.  
 
Ara el Consell de Govern haurà d’aprovar amb caràcter inicial la revisió, l’haurà de tramitar al Consell Nacional de l’Aigua i, un cop aquest hagi emès favorablement sobre la revisió, s’haurà d’aprovar al Consell de Ministres.
 
Durant la tramitació del Pla s’han mantingut reunions de participació i sectorials, amb representants i professionals relacionats amb l’abastiment a poblacions, el sector agrícola i els professionals relacionats amb l’execució de sondejos, i també amb altres administracions, reforçant així mateix el paper de les institucions de participació de l’Administració hidràulica: les juntes insulars i el Consell Balear de l’Aigua.
 
El Govern espanyol va incomplir el calendari del primer cicle de planificació hidrològica (2009-2015), ja que aprovà els plans de les comunitats autònomes entre 2013 i 2014. Per evitar una sanció, es va acordar amb la Comissió Europea que es compliria el termini previst del segon cicle de planificació (2015-2021) i que aquests plans tindrien en compte les deficiències detectades pels tècnics europeus, fet que el Govern de les Illes Balears va incomplir durant l’anterior legislatura. Per això, una vegada que el Consell de Ministres va aprovar el Pla el 17 de juliol de 2015, el Consell de Govern de dia 24 d’aquell mes va donar el vistiplau a la revisió anticipada, que el Consell Balear de l’Aigua va ratificar i va formalitzar el 31 de juliol de 2017, esquivant així una possible sanció que es traduiria en la reducció de fons europeus que arriben a la Comunitat Autònoma i donant resposta al mal estat d’algunes de les masses d’aigua.