12 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports

L'exposició Francesc de Borja Moll i Josep Maria Llompart, una amistat fructífera es podrà visitar fins dia 30 de setembre a Ca n'Oleo NNota Informativa

L'exposició Francesc de Borja Moll i Josep Maria Llompart, una amistat fructífera es podrà visitar fins dia 30 de setembre a Ca n'Oleo

Ahir dia 11 de setembre es va inaugurar a Ca n’Oleo l’exposició "Francesc de B. Moll i Josep M. Llompart, una amistat fructífera", una exposició que ha rebut el suport de la Conselleria de Cultura, i és un dels actes programats dins l’Any Llompart. Es podrà visitar fins dia 30 de setembre, de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 17h a 21h.

Moll i Llompart són dos personatges que van compartir una passió per les paraules des d’un perfils diferents, però complementaris: Moll, el filològic i científic; Llompart, des d’una vessant estètica i literària.

Units per una estreta amistat, Moll i Llompart varen col·laborar en diferents iniciatives dedicades a la promoció i recuperació de la les lletres catalanes en una època en què la llengua pròpia havia estat perseguida i exclosa dels àmbits oficials pel règim franquista. La seva relació personal i professional és el fil conductor d’aquesta exposició, adherida a la commemoració oficial de l’Any Llompart.

El projecte expositiu Francesc de B. Moll i Josep M. Llompart. Una amistat fructífera s’encarrega de reconstruir els diversos ponts de col·laboració entre dues figures cabdals de la llengua catalana a les Illes Balears. Els diferents panells, que compten amb textos de Pere Rosselló Bover –poeta, crític i professor a la Universitat de les Illes Balears– es complementen amb un conjunt d’objectes d’alt valor històrics que s’exposen per primera vegada: des de la llegendària pipa de Llompart a la màquina d’escriure Hispano-Olivetti que emprà durant dècades Francesc de B. Moll i que, de fet, heretà directament del seu mentor: mossèn Antoni M. Alcover, entre d’altres objectes personals.

L’exposició, que reconstrueix el despatx del fundador de l’Editorial Moll –escenari de rerefons per alguns dels moments més rellevants de les lletres catalanes a les Illes Balears durant el segle XX–, tindrà un caràcter itinerant. De Ca n’Oleo, espai en el qual es mostrarà per primera vegada al públic, es traslladarà en els propers mesos a diferents espais amb l’objectiu de donar a conèixer la seva obra, però també la singular relació que els va unir.

L’exposició també ajudarà a la restauració i conservació d’una part del mobiliari històric que la Institució Francesc de B. Moll va adquirir amb els actius de l’Editorial Moll, una part del qual es podrà veure en aquesta mateixa mostra.
 

Documents adjunts: