12 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Iniciada la campanya de controls d' HPO a Eivissa amb 40 inspeccions i l’obertura de 14 expedients per possible ús fraudulent d’habitatge protegit NNota Informativa

Iniciada la campanya de controls d' HPO a Eivissa amb 40 inspeccions i l’obertura de 14 expedients per possible ús fraudulent d’habitatge protegit

El conseller Marc Pons i l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, han explicat avui que les actuacions s’han centrat per ara en Platja d'en Bossa i Can Misses
 

 
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, han explicat avui a l’Ajuntament d’Eivissa, que ja està començant a donar resultats la campanya d’inspeccions dels habitatges de protecció oficial (HPO) per tal de detectar el seu ús irregular i garantir-ne el correcte.

Les inspeccions s’han iniciat ja aquest estiu i s’han centrat en HPO de la Platja d’en Bossa i de la zona de Can Misses de la ciutat d’Eivissa, però també se n’han realitzades a Puig d’en Valls, a Santa Eulària. En aquestes zones es comptabilitzen unes 150 HPO. Es tracta d’HPO en propietat de particulars, que estan subjectes a les condicions d’HPO.

S’han realitzat prop de 40 inspeccions, que han motivat l’obertura de 14 expedients per possible ús fraudulent d’HPO, dels quals 6 han derivat ja en expedient sancionador mentre que la resta està en fase de reclamació d’informació.
 
Quant a les irregularitats detectades en aquestes primeres inspeccions són, principalment, lloguer d’HPO sense la preceptiva autorització de la Direcció General d’Habitatge (que és sempre  preceptiva), o incomplint les condicions de lloguer d’HPO per part d’un propietari. Les HPO en propietat just es poden llogar en casos excepcionals  (per exemple, per absència motivada del propietari per motius laborals, malaltia o familiars) i al preu màxim fixat per l’administració. Igualment, s’han detectat casos d’habitatge buit i també casos de lloguer turístic. 

El conseller Marc Pons ha assegurat que aquesta campanya té l’objectiu de garantir que no es fa un ús fraudulent dels habitatges protegits i que pot suposar la imposició d’importants sancions per ús irregular, que van dels 30.000 als 90.000 euros, en els casos més greus i reiterats.

Igualment, el conseller ha recordat que a principis de 2019 podran començar les obres de noves promocions d’HPO a Eivissa, que durà a terme el Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de destinar-les a lloguer social. La primera promoció que es construirà serà la del carrer Xarch (de 19 habitatges) i  després (febrer-març) les altres dues promocions del carrer Pere Matutes i UA14, que sumen 43 habitatges més. Paral·lelament, avança el procés per poder dur a terme la promoció en els solars del Ministeri d’Interior, darrera la nova comissaria.
 
També ha aprofitat el conseller per destacar que en aquests moments està obert el termini per a sol·licitar les ajudes de lloguer, fins al proper 31 d’octubre, i a les que enguany s’hi poden adherir persones amb lloguers de fins a 900 euros.