12 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El bellaombra de la plaça de la Reina de Palma pateix un procés infecciós que en fa perillar la conservació NNota Informativa

El bellaombra de la plaça de la Reina de Palma pateix un procés infecciós que en fa perillar la conservació

Medi Ambient analitza el tipus d’infecció que podria patir l’arbre
L’arbre de la plaça de la Reina de Palma, de l’espècie bellaombra, i que està inclòs en el Catàleg d’Arbres Singulars de les Illes Balears des del 2003, pateix un procés infecciós que en fa perillar la conservació. La malaltia és va veure a mitjan juliol, quan va sofrir la fractura d’un dels cimals, que va ferir dues persones i va ocasionar danys a un cotxe . Això va deixar al descobert una podridura interna i avançada, prèviament invisible. Les ferides al mateix arbre, ocasionades per la caiguda de la branca, han estès la podridura, que abasta una zona més àmplia de la base de l’arbre.
 
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha extret mostres de l’arbre per determinar el tipus d’infecció i ha promogut la visita i assessorament d’especialistes en arboricultura ornamental. En funció dels resultats dels estudis en curs, s’hi farà l’aplicació de fungicides i les intervencions necessàries per tal de salvar l’exemplar.
 
Aquest arbre és propietat de l’Ajuntament de Palma i té aproximadament un segle d’edat, una altura aproximada de 14 metres, el perímetre de tronc supera els 5 metres i la copa té 20 metres de diàmetre. Es tracta d’una espècie de planta de port arbori (Phytolacca dioica), caracteritzada per la seva bona ombra i per la forma i el creixement del tronc i arrels. La seva fusta és molt lleugera i combina capes llenyoses amb capes esponjoses, on acumula aigua i midó.
 
És sabut que aquesta espècie és molt sensible i en casos de podridura resulta de molt difícil tractament. Aquest problema va afectar fa uns anys la bellaombra de la Trapa, que va haver de ser regenerada d’arrel. Des dels diferents organismes implicats en la conservació d’aquest patrimoni natural i cultural, s’actua de la manera més eficient per preservar l’exemplar, fent tot el possible per a recuperar-lo, sense posar en risc la seguretat dels ciutadans.