7 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Consell de Govern: EL SERVEI DE SALUT IMPLANTARÀ UNA BASE DE DADES QUE INTEGRA LA INFORMACIÓ DE TOTS ELS NIVELLS ASSISTENCIALS CConsell de Govern

Consell de Govern: EL SERVEI DE SALUT IMPLANTARÀ UNA BASE DE DADES QUE INTEGRA LA INFORMACIÓ DE TOTS ELS NIVELLS ASSISTENCIALS

\ Permetrà crear una història clínica única i integrada, que sigui accessible per a professionals i pacients
\ La interoperabilitat entre els diferents nivells assistencials incrementarà la seguretaten l’atenció als pacients

El Consell de Govern ha autoritzat la contractació d’un servei per implantar una base de dades assistencial corporativa (BDAC), que permetrà crear una història clínica única, integrada i accessible a professionals i pacients des de tots els nivells assistencials.

La implantació de BDAC suposa un canvi substancial a l’hora de fer efectiva la interacció i la interoperabilitat real entre els diferents hospitals, l’atenció primària i el SAMU 061, perquè incrementa de manera important la seguretat en l’atenció i facilita la feina dels professionals, ja que podran accedir ràpidament a totes les visites, a les proves i als procediments dels pacients. A més, facilitarà la comunicació amb els usuaris, que podran accedir —per mitjà del Portal del Pacient— a un historial clínic amb una estructura més clara i, per tant, més comprensible.

Amb la implantació de BDAC, hi haurà una única història clínica integrada i accessible, cosa que beneficiarà els usuaris gracies als avantatges següents:
–    Centrada en el pacient: fins ara hi havia una varietat d'històries clíniques (HC) en funció del tipus de professional o del centre sanitari en la qual es generaven (HC mèdica, HC d’infermeria, HC de psiquiatria o HC de l’Hospital Universitari Son Espases, HC de l’atenció primària...). Amb BDAC es proposa una visió centrada en el pacient, és a dir, que tot allò que l’afecti ha d’estar integrat en una única història clínica.
–    Integrada: la informació que forma part de l’HC es nodreix del que es genera en els sistemes d’informació dels diferents nivells assistencials i s’actualitza en cada moment. Per exemple, si un pacient és atès en un centre hospitalari diferent del que li pertoca per zona i on té la major part de la seva història clínica, aquest nou episodi quedarà automàticament registrat a BDAC.
–    Consolidada o harmonitzada: la informació que es registra a l’HC és interpretada per BDAC agrupant o descartant diagnòstics, per evitar mostrar contradiccions o repeticions innecessàries.

Des del punt de vista de la recerca i de la interoperabilitat, BDAC oferirà una eina innovadora per aplicar la intel•ligència artificial i ajudar els professionals en les tasques de recerca sobre dades reals, generant coneixement sobre els resultats dels tractaments i de l’atenció sanitària als usuaris. Com que utilitza estàndards internacionals per al registre de la informació, facilitarà la interoperabilitat amb altres comunitats autònomes i amb altres països europeus, cosa que millorarà l’atenció sanitària de les persones que visiten les Illes Balears, ja que es podrà accedir al seu historial i traslladar la nova informació al seu país d’origen.