22 d’agost 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Els hivernacles experimentals de xilel·la ja mostren els primers resultats sobre les varietats més tolerants de vinya NNota Informativa

Els hivernacles experimentals de xilel·la ja mostren els primers resultats sobre les varietats més tolerants de vinya

A les Illes Balears s’han detectat 740 positius de xilel·la
Els hivernacles experimentals per estudiar el comportament de la Xylella fastidiosa que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha instal·lat a la finca de Sa Granja ja han mostrat algunes de les varietats de vinya que poden ser més resistents al bacteri, com són la sauvignon blanc i la mancès i, per tant, poden ser més apropiades perquè el sector les planti a dia d’avui. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha volgut destacar «la generació de coneixement útil i pràctic generat a les Illes Balears per ajudar al sector», amb el qual es van compartint tots els resultats de les investigacions.
 
L’afectació de la xilel·la a les Illes Balears és principalment als ametllers i l’olivera. Segons ha explicat el cap del Servei d’Agricultura de la Conselleria, Andreu Juan, en el cas de la vinya els primers resultats del laboratori mostren que algunes de les varietats de vinya més vulnerables són, entre d’altres, l’ull de llebre. Tot i així, en el camp, Juan ha explicat que l’afecció és més baixa «perquè és un cultiu amb més rendibilitat i que es cuida més». Si bé l’ametllerar està més afectat per la xilel·la, hi ha algunes varietats que són molt més vulnerables que d’altres, cosa que es pot veure en el banc de germoplasma de la Conselleria. Aquesta vulnerabilitat de les diferents espècies d’ametller encara no es veu als hivernacles perquè aquest arbre necessita més temps per donar resultats.
 
Així mateix, també es fan en un segon hivernacle assajos de transmissió de xilel·la amb el vector Philaenus spumarius, el qual es pensa que podria ser el vector que transmet la malaltia. Segons ha explicat el tècnic de SEMILLA, David Borràs, s’han confirmat positius que contenen aquest vector, però s’està analitzant ara la capacitat de transmissió a l’hivernacle.
 
Tal com ha explicat el conseller Vidal, la política de la Conselleria per combatre la xilel·la té tres eixos principals: la contenció, amb la detecció de positius i l’arrabassada dels exemplars afectats, que són actualment 740 i amb les noves variants d’estepa blanca i farigola; el segon eix de feina és l’experimentació, amb els dos hivernacles visitats avui com a exemple, i una tercera línia de feina, amb la participació del sector, que són les mesures de suport per anar fent reestructuracions de noves plantacions i inversions.