31 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Més de 350 pacients han rebut assistència en la unitat de cronicitat de l’Hospital Comarcal d’Inca NNota Informativa

Més de 350 pacients han rebut assistència en la unitat de cronicitat de l’Hospital Comarcal d’Inca

Actualment, tots els hospitals d’aguts de Mallorca ja disposen d’unitats específiques per a aquests pacients
Més de 350 pacients amb malalties cròniques ja han rebut assistència en la unitat de cronicitat de l’Hospital Comarcal d’Inca, que actualment disposa de 20 llits i ofereix una atenció diferenciada i consensuada per part d’un equip multidisciplinari format per metges, infermeres, fisioterapeutes, farmacèutics, i treballadors socials. Així ho ha indicat la gerent del centre, Soledad Gallardo, durant la visita que la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha fet a les instal·lacions acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster.
 
A través del projecte Kronos, l’Hospital Comarcal d’Inca va ser el primer centre de les Illes Balears a desenvolupar el nou model d’atenció als pacients crònics i Gómez ha aprofitat la visita per felicitar l’equip directiu i tots els professionals pels resultats obtinguts i per la implicació i adhesió al projecte. En aquest sentit, Gómez ha dit que l’Hospital d’Inca ha estat un exemple per a la resta. Actualment, tots els centres d’aguts de Mallorca ja disposen d’unitats de crònics.
 
Cal recordar que el juliol de 2016 el centre va incorporar una infermera gestora de casos, que va ser l’enllaç amb Atenció Primària i més tard, el març de 2017 es va iniciar el projecte Kronos que, a més de destinar 10 llits per a pacients crònics complexes, va implicar un canvi en la planificació de les accions diagnòstiques i terapèutiques que es consensuen a través d’un equip de professionals multidisciplinari.
 
Un any després de la seva posada en marxa, el model aplicat a l’Hospital d’Inca ha demostrat la seva efectivitat, ja que els 10 llits destinats al projecte han assumit 352 pacients, gairebé el 30 % dels ingressos dels pacients crònics complexes. A més, ha reduït la mitjana d’estada en 1,8 dies i ha tengut un índex de rotació (pacients per llit/any) del doble que els dels ingressats en el model convencional.
 
Aquesta efectivitat ha fet possible l’ampliació de l’àrea Kronos a 20 llits i el reforç amb un professional més, així com afegir un petit hospital de dia de dues places.
 
 
Més recursos humans i més infraestructures per al canvi de model
 
Millorar l’atenció a les persones que pateixen malalties cròniques és un dels objectius estratègics de la Conselleria de Salut i suposa un repte per a tot el sistema sanitari públic de les Illes Balears, ja que implica una modificació dels circuits assistencials i una potent inversió en infraestructures, en recursos humans —amb la incorporació de nous perfils, com el de la infermera gestora de casos— i en formació.
 
Així, ja s’han format més de 1.000 professionals d’atenció primària i especialitzada i s’han incorporat 42 infermeres gestores de casos.
 
Gómez ha destacat el paper imprescindible d’Atenció Primària, sobretot a l’hora d’identificar els pacients crònics complexes per tal que puguin rebre una atenció diferenciada. Actualment, a través de la història clínica ja se n’han identificat més de 10.000. A més ha destacat que amb el programa d’atenció domiciliària d’Atenció Primària es van atendre més de 10.700 persones el darrer any.
 
Quant als recursos, la consellera ha remarcat que tots els hospitals d’aguts de Mallorca ja disposen d’unitats específiques per atendre pacients amb malalties cròniques. Concretament, hi ha 24 llits a Son Espases, 20 llits a l’Hospital d’Inca, 20 a Son Llàtzer i 14 a Manacor.
 
A aquests dispositius se sumen els hospitals d’atenció intermèdia. El Joan March disposa de 98 llits; l’Hospital General en té 98; Verge de la Salut, 25; Sant Joan de Déu, 160 i Creu Roja, 50.
 
A més, el Servei de Salut de les Illes Balears ha posat en marxa la recuperació de Son Dureta, on hi haurà un centre d’atenció intermèdia amb 300 llits i un centre de llarga estada amb 240 places. Així mateix, al recinte s’ubicarà una residència per a grans dependents que oferirà 120 places.