31 juliol 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Turisme aixeca 3 actes de sanció per comercialització turística il·legal de caravanes NNota Informativa

Turisme aixeca 3 actes de sanció per comercialització turística il·legal de caravanes

Un canvi recent a la normativa vigent preveu que la comercialització turística d’aquests vehicles és una infracció greu i pugui ser objecte de sancions d’entre 4.000 i 40.000 euros, ja que no són una figura d’allotjament turístic
La Direcció General de Turisme ha iniciat tres expedients sancionadors als propietaris de tres caravanes per comercialitzar-les com a oferta de lloguer turístic de manera il·legal. Els inspectors de la Conselleria han comprovat que els vehicles es publicitaven al portal d’Airbnb oferint-los com a hostalatge, amb indicació de places d’allotjament possibles i dormitoris disponibles.

És la primera vegada que els inspectors de Turisme poden actuar contra els propietaris de caravanes. L’aixecament d’aquestes actes és possible ara gràcies a l’entrada en vigor de la Llei 6/2018, de modificació de la Llei de Turisme. Aquesta normativa prohibeix expressament l’oferta de caravanes, o de qualsevol espai no recollit dins el catàleg de figures turístiques, com a allotjament vacacional. A més, l’entrada en vigor de la Llei 6/2018, de modificació de la Llei de Turisme, assenyala com a infracció greu "la utilització per part d'allotjaments no definits en la normativa turística, o bé que no hagin presentat la declaració responsable o l'hagin presentada sense complir els requeriments normatius, del termes vacances, turística o similars, o bé que usin canals d'oferta que emprin aquests termes o dels quals es desprengui una finalitat turística".

Per tot això exposat anteriorment, la sanció podria oscil·lar entre els 4.000 i els 40.000 euros, tot i que haurà de ser el departament de sancions de la Conselleria l’encarregat d’iniciar i instruir l’expedient sancionador i faci una proposta de sanció.

Els inspectors de Turisme van realitzar les visites a aquests propietaris a partir de l’avís de la Policia Local de Palma, que va rebre diverses denúncies per una alta ocupació d’autocaravanes a una zona propera a la mar de la capital balear. Les visites d’inspecció formen part del treball diari dels funcionaris que atenen les diferents denúncies rebudes en matèria de presumpte lloguer turístic il·legal.