3 juliol 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

La vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, visita les instal·lacions del SOCIB al ParcBit NNota Informativa

La vicepresidenta i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, visita les instal·lacions del SOCIB al ParcBit

/ Durant la visita a les instal·lacions del SOCIB, la vicepresidenta ha agrait la tasca feta a totes les persones que hi fan feina i que posen els resultats a disposició de la ciutadania, altres entitats i també les institucions per la seva divulgació i perquè es puguin utilitzar en altres investigacions.

/ El director general d'Innovació i Recerca, Pep Lluís Pons, el director del SOCIB, Joaquim Tintoré, i el gerent de la Fundació Bit, Biel Frontera, han acompanyat la vicepresidenta que s'ha interessat per l'activitat científica d'aquesta infraestructura de recerca única a la nostra comunitat.

La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha posat de manifest com n'és d'important per al Govern de les Illes Balears «posar en valor la tasca del SOCIB i la seva activitat en el camp de les ciències marines", una de les àrees a potenciar a través de l'estratègia d'especialització intel·ligent RIS3 i que, com a tal, "representa un sector clau per al canvi cap a un nou model de creixement que es vol promoure des del Govern, més diversificat i basat en l'economia del coneixement».

Durant la vista a les instal·lacions del SOCIB al ParcBit, la vicepresidenta ha conegut les principals línies de recerca del SOCIB que s'agrupen al voltant de tres temes estratègics marcats pel Sistema Mundial d'Observació dels Oceans: clima, salut de l'oceà i serveis en temps real.

El director del SOCIB, Joaquim Tintoré, ha volgut destacar la voluntat que hi ha de promoure "l'excel·lència científica" d'aquesta entitat que "compta amb tecnologies capdavanteres al servei no només de la recerca científica, sinó també dels gestors polítics i de tota la societat". No en va, disposar de les dades generades a través del SOCIB és determinant en la presa de decisions en temes clau com la pesca sostenible, la gestió d'emergències humanitàries i mediambientals i la col·laboració amb altres sectors com el turisme", entre moltes altres qüestions de gran impacte social.

En aquest sentit cal també destacar els avanços del SOCIB quant a la utilització de l'Open Data en les seves investigacions, proveint de dades oceanogràfiques en temps real i de lliure accés tant la comunitat científica com la societat.

Així, durant la visita s'han anat coneixent els projectes i els elements a través dels quals es realitzen les tasques d'observació del SOCIB: boies, estacions costaneres, satèl·lits, el vaixell d'investigació, radars d'alta freqüència, planadors submarins autònoms i, fins i tot, tortugues marines equipades amb sensors que s'estan alliberant en el marc del projecte Tortugues Oceanògrafes. Aquest projecte en concret, que té com a objectiu la conservació de tortugues marines també té un important element de divulgació, ja que permet seguir la seva activitat a través dels comptes de Twitter de les tortugues.

De la mà dels tècnics i dels investigadors del SOCIB, s’han mostrat algunes de les investigacions i dels projectes més destacables, com són les investigacions sobre la variabilitat de les condicions oceanogràfiques i la seva relació amb el clima, l'arribada de meduses al litoral de les illes i les zones de posta de larves de tonyina vermella, per exemple.

També s'han donat a conèixer als assistents els portals web i app per donar visibilitat a les dades del SOCIB i les seves iniciatives, com el concurs "La Mar de Ciència", les jornades de portes obertes al vaixell i el projecte "Medclic la Mediterrània a un clic", exemples d'activitats que posen en valor la Mediterrània com a ecosistema i fomenten la cultura oceànica.

Per acabar la visita, la comitiva encapçalada per la vicepresidenta i el director del SOCIB ha volgut també recordar la creació del Pol Marí al Moll Vell de Palma, que es va anunciar el passat mes de maig i que suposarà, segons la vicepresidenta, "un lloc de trobada i col·laboració entre diferents institucions i entitats públiques i privades per tal de potenciar i desenvolupar activitats d’investigació, desenvolupament tecnològic i innovació en el sector marítim".