26 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears NNota Informativa

10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears

La consellera de Salut, Patricia Gómez, s’ha reunit amb les associacions de pacients per explicar el desenvolupament de l'Estratègia de cronicitat
La consellera de Salut, Patricia Gómez, s’ha reunit amb els representants de més de 20 associacions de pacients de les Illes Balears per exposar-los i fer balanç del desenvolupament del Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de les Illes.
 
Durant la trobada, la consellera ha estat acompanyada pel director del Servei de Salut, Juli Fuster; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez, i l'equip tècnic que ha coordinat el Pla.
 
La consellera de Salut ha explicat que des del Servei de Salut de les Illes Balears, a través de la Subdirecció de Cronicitat, es desenvolupa des de l'inici de la legislatura el Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2021), un canvi de model sanitari per millorar l'atenció que s'ofereix a les persones que pateixen malalties cròniques i als seus cuidadors.
 
En aquest sentit, Gómez ha dit que “és imprescindible impulsar polítiques valentes, que donin protagonisme a les persones i que assegurin una atenció coordinada i de qualitat assegurant la sostenibilitat del nostre sistema”.
 
El Pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment de recursos humans. En aquest moment, ja s'han format 2.000 professionals dels centres de salut i dels hospitals d'aguts, i s'han incorporat 42 infermeres gestores de casos.
 
Gómez ha manifestat que l'eix de l'atenció a les persones amb malalties cròniques és Atenció Primària. “Els equips d'atenció primària dels centres de salut cada vegada que reben una persona que compleix les condicions de pacient crònic posen una ‘alarma’ en la seva història clínica.  Actualment a les Balears 10.000 persones estan identificades com a pacient crònic complex”.
 
La consellera de Salut també ha comentat que els hospitals públics de les Balears disposen d'unitats de cronicitat específiques per abordar de manera integral l'atenció dels pacients. A l'Hospital Universitari Son Espases disposen de 24 llits, a l'Hospital Comarcal d'Inca, de 10, a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, de 20, i a l'Hospital de Manacor, de 14 llits.
 
Gómez ha avançat que en un futur molt pròxim els professionals de les unitats d'atenció a pacients crònics a l'hospital també podran identificar els pacients crònics gràcies al desenvolupament tecnològic, que ha permès comptar amb una base de dades comuna interoperable entre hospitals i centres de salut.
 
D'altra banda, i atès el canvi de model, ja s’han obert les unitats de mitjana estada per a convalescència, rehabilitació i cures pal·liatives, amb un enfocament funcional i rehabilitador. El Servei de Salut disposa a Mallorca de 98 llits a l'Hospital General, 98 a l'Hospital Joan March, 25 a l'Hospital Verge de la Salut i a Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública, disposa de 160 llits.
 
A Menorca s’ha firmat un conveni per disposar de llits amb el Consell de Menorca, amb l'Ajuntament des Mercadal, i amb una clínica privada, i a Eivissa s'ha planificat la unitat d'atenció intermèdia a l'antic Can Misses, i també es disposa de llits a través d’un conveni amb el Consell de Eivissa.
 
“Hem obert l'hospital de dia de l'Hospital General i treballam en la recuperació de l'antic Son Dureta per poder oferir un centre d'atenció intermèdia amb 300 llits, un centre de llarga estada amb 240 llits i una residència per a persones grans dependents de 120 places”, ha dit la consellera de Salut.
 
Dels professionals d'Atenció Primària, referents del pacient, depèn assegurar una atenció domiciliària proactiva i de qualitat; el darrer any s'han atès més de 10.700 persones.
 
Per dur a terme aquesta coordinació s'han incorporat 42 infermeres gestores de casos que planifiquen i garanteixen un bon seguiment del pacient crònic de manera coordinada amb altres recursos de rehabilitació, del centre de dia, de fisioteràpia i d'atenció domiciliària.
 
Els pacients actius presents en la trobada han explicat la importància de cuidar-se i que ells, com a pacients crònics, comparteixen coneixements i experiències amb altres pacients i cuidadors dins el Programa Pacient Actiu.
 
Per concloure, la consellera de Salut ha exposat que l'atenció a la cronicitat és el gran repte de tots els sistemes sanitaris, i l’hem d'assumir amb la seguretat que podem atendre amb qualitat a les persones i amb un model equitatiu, solidari i sostenible”.