26 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Bona temporada de l’albercoc en qualitat i quantitat NNota Informativa

Bona temporada de l’albercoc en qualitat i quantitat

Enguany es preveu recollir unes 150 tones que provenen de Porreres
El conreu de l’albercoc a Mallorca, però sobretot a Porreres, ha tingut importància des de fa molt de temps. Durant anys va ser un conreu important d’exportació cap a Europa (albercoc sec). A la segona meitat del segle XX els preus baixos i l’afectació de diverses plagues dels vegetals en varen minvar molt la superfície sembrada. Però a Porreres, sobretot gràcies a l’impuls de la Cooperativa, s’ha mantingut un esforç constant per a mantenir el cultiu i millorar-lo.
 
Actualment la superfície cultivada d’albercoquers a Porreres és de devers 50 ha, de les quals la meitat corresponen a socis de la cooperativa. Pel que fa a la producció, enguany s’estima que serà entre 140 i 150 tones, de les quals 70 o 80 tones seran comercialitzades per la cooperativa.
 
Aquesta producció està distribuïda en diverses varietats, cadascuna amb característiques de conreu i també organolèptiques diferenciades. Els diferents moments de maduració de l’albercoc permeten escalonar la producció i mantenir-ne la presència en el mercat més temps. Destaquen, entre d’altres, el roig, el primerenc, modesto, el roig de Carlet, canino, galta roja valencià, murtó i galta vermella.
 
Aquest matí, en una visita a la finca s’Olivar de Porreres que participa de la cooperativa, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal ha volgut destacar el rol que juga la cooperativa i ha dit que, “la cooperativa de Porreres representa el passat però també el futur de l’albercoc, apostant per noves plantacions, apostant per donar un valor afegit amb un producte tan nostre com és l’albercoc, realment són ells els qui ha dinamitzat i ha apostat pel futur d’aquest producte”.
 
Per la seva banda, el president de la Cooperativa de Porreres, Toni Martorell ha volgut llançar un missatge de cara a la ciutadania de les Balears per tal que consumeixin els albercocs de diferents varietats ja que segons Martorell, “ es va començar amb la varietat de canino que ha omplert el mercat, però ara estam amb el galta i volem fer una crida als consumidors per a que comprin albercocs”.
 
La cooperativa comercialitza la producció dels socis de dues maneres: a través dels majoristes de Mercapalma i a través de la venda directa a la pròpia botiga. De tota manera, una petita part de la producció es dedica a l’elaboració de productes transformats o a nous productes derivats de l’albercoc, que permetin aconseguir un valor afegit o arribar a més consumidors. Així doncs, el producte arriba a transformar-se en confitures de diferents tipus i formats, elaborades específicament per a rebosteria, per a consum normal i ecològiques. A més, també hi ha la producció d’albercoc sec, que manté viu un dels productes més característics i tradicionals de Porreres o fins i tot un producte més refinat com pot ser el licor d’albercocs.
 
Els projectes de futur que en aquests moments es plantegen des de la cooperativa són el projecte “Nous albercoquers”, que cerca la plantació de noves varietats i l’extensió del conreu ecològic, amb la finalitat de millorar la rendibilitat de les plantacions. A més, la cooperativa també participa en el projecte Farmers & Co, amb la finalitat d’arribar a nous sectors i difondre un producte d’alta qualitat.També tenen previst crear un centre experimental de noves varietats que permeti, també, la preservació de les varietats autòctones, estudiant-ne les respostes als reptes del canvi climàtic, les possibilitats del reg amb aigües depurades, etc. Uns altres projectes de futur passa per aconseguir disposar d’un obrador adequat per a treballar l’albercoc sec i també adquirir maquinària nova adequada per a assecar la fruita en les millors condicions o fins i tot crear un centre d’interpretació de l’albercoc.