21 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ja ha autoritzat sis nous projectes de petits parcs fotovoltaics i en tramita altres sis amb una potència total de 37 megawatts NNota Informativa

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat ja ha autoritzat sis nous projectes de petits parcs fotovoltaics i en tramita altres sis amb una potència total de 37 megawatts

L’objectiu és incentivar aquest tipus d’instal·lacions
La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, a través de la Direcció General d’Energia, ja ha autoritzat sis nous projectes de petits parcs fotovoltaics i n’està tramitant altres sis amb una potència total de 37 megawatts (MW); d’ells, nou es troben a Mallorca i tres a Eivissa.
 
El conseller Marc Pons ha visitat avui el parc fotovoltaic de la finca de Son Toni Amer, en Campos, acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, i del promotor de la instal·lació, Miquel Galmés, i ha defensat l’aposta d’aquest Govern per les energies netes i per una transició energètica que permeti arraconar combustibles fòssils i incrementar la instal·lació de renovables.
 
Marc Pons ha afegit que amb aquest objectiu es fan passes: hi ha una llei de canvi climàtic i transició energètica en tramitació; s’han establert sistemes d’ajudes directes a administracions públiques, empresaris privats i particulars per instal·lar plaques fotovoltaiques; i s’incrementa la producció de renovables. Ja s’hi han dedicat 6 milions d’euros des del començament de legislatura.
 
L’objectiu a l’hora d’afavorir la tramitació d’aquests petits parcs fotovoltaics és minvar les dimensions dels nous projectes, amb la finalitat que tenguin les mides més reduïdes i, per tant, estiguin més adaptats a la realitat balear. En la modificació de la Llei d’avaluació ambiental que es va fer el 2016 es varen simplificar les condicions per facilitar els projectes petits, de menys de quatre hectàrees, situats a zones qualificades ambientalment com “d’alta aptitud”, per incentivar aquests projectes davant dels grans.
 
La quantitat global de generació de tots aquests parcs fotovoltaics petits (37 MW) és similar a la d’un parc gran. No obstant això, s’ha de valorar que, si es mira per municipis, els nous parcs fotovoltaics comencen a generar quantitats importants del consum del territori. Per exemple, en el cas de Son Corcó, a Consell, amb una potència de 2,4 MW, es produeix el 18,5 % de l’energia que precisa el municipi.
 
Entre els anys 2011 i 2015 només es va instal·lar un sol megawatt de renovables (1 MW). Per tant, amb aquests petits projectes ja se n’han autoritzat més que durant la legislatura passada.
 
Actualment, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat està esperant que el Ministeri de Transició Ecològica posi en marxa la subhasta específica d’energia renovable per a les Illes Balears, tal com es va comprometre el febrer de l’any passat quan el ministre era Álvaro Nadal i el Govern de l’Estat era del Partit Popular.
 
Que hi hagi una subhasta d’energies renovables especial per a les Illes Balears amb quotes específiques permetrà l’impuls de projectes de dimensions més reduïdes, com els que avui s’han presentat, més adequats a la realitat territorial de les Illes. El Ministeri ha d’autoritzar la connexió dels projectes a la xarxa elèctrica.
 
Actualment hi ha 38 parcs solars de petites dimensions repartits pel territori de les Illes, que no generen gran impacte per la seva distribució i mides, i aquest és el model que vol replicar la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. Amb tots els parcs (grans i petits) que s’estan tramitant, es passaria del 3 % al 10 % de renovables a les Illes Balears.
 
Parcs petits autoritzats: 17,6 megawatts de potència
 
Alacantí: Llucmajor, 2,97 MW de potència i generació del 3 % de l’energia que necessita el municipi.
Son Corcó: Consell, 2,4 MW de potència i generació del 18,5 % de l’energia que necessita el municipi.
Son Pons: Bunyola, 2,96 MW de potència i generació de l’11,8 % de l’energia que necessita el municipi.
Sa Tanca: Bunyola, 3,49 MW de potència i generació del 14 % de l’energia que necessita el municipi.
Bosc d’en Lleó: Sant Antoni de Portmany, 3,28 MW de potència i generació del 2 % de l’energia que necessita el municipi.
Mariano Lluquí: Sant Joan de Labritja, 2,5 MW de potència i generació del 10 % de l’energia que necessita el municipi.
 
Parcs petits en tramitació: 19,236 megawatts de potència
 
Can Xim: Llucmajor, 3,6 MW de potència.
Na Rectora: Santanyí, 3,998 MW de potència.
Can Tomàs: Sant Antoni de Portmany, 1,55 MG de potència.
Son Moix: Manacor, 3,802 MW de potència.