18 juny 2018 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Emergències recomana seny i col·laboració per garantir un Sant Joan segur NNota Informativa

Emergències recomana seny i col·laboració per garantir un Sant Joan segur

El Govern dóna suport en matèria de seguretat i emergències a les festes
La Direcció General d’Emergències i Interior recorda a tots els participants que es desplaçaran des de Mallorca a les festes de Ciutadella la necessitat de mantenir una actitud de seny i de col·laboració per garantir un Sant Joan segur. 
 
Recomanacions:
 
  • Respectar els cavalls i cavallers: no tocar les brides ni cap element dels cavalls mentre corren. Actuar amb seny i prudència.
  • Portar calçat adequat: evitar les xancletes, no permeten reaccionar ràpidament si s’ha d’esquivar un cavall.
  • Festa de les avellanes: tirar-les amb suavitat, mai amb intenció de fer mal.
  • Obrir passadís: als Jocs des Pla, col·laborar per obrir un passadís per a què els cavalls i cavallers puguin córrer amb seguretat i espectacularitat.
  • Alerta amb els cotxets: és perillós circular per les zones de gran aglomeració amb cotxets de fillets petits. Evitar aquests elements, ja que posen en perill els propis petits i també la festa.
  • Emprar els lavabos: emprar els lavabos públics instal·lats a diferents punts de la ciutat, o també el dels bars. Orinar al carrer és una acció que pot suposar una multa i és una grolleria.
  • Informació i respecte: cal estar informat dels actes de la festa i de les seves tradicions. S’ha de respectar en tot moment l’essència de Sant Joan i mantenir una actitud col·laboradora.
  • Seny i prudència: en cas de no conèixer la festa i els cavalls, millor ser prudent. Un cavall té molta força i suposa un risc per aquell que no sap com tractar-los.
  • Evitar els excessos: Sant Joan és una festa amb cavalls i aglomeracions i, per tant, s’ha d’estar en perfectes condicions per reaccionar. Un consum excessiu d’alcohol pot posar en risc a la persona que el consumeix i també a la festa en sí.
  • Bòtils i llaunes: llençar bòtils i llaunes al terra pot suposar un perill per als cavalls. La majoria de caigudes estan provocades per aquests elements.

Operatiu de seguretat

La Direcció General d’Emergències i Interior, depenent de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques donarà suport i col·laborarà en matèria de seguretat i emergències amb motiu de les festes de Sant Joan de Ciutadella.

El dispositiu, que començarà a operar dissabte, estarà format per 2 tècnics i 4 agents de la Unitat Operativa d’Emergències (UOP) de totes les Illes, 2 gestors telefònics de l’112 per reforçar el servei a Menorca, 6 policies tutors (4 de Mallorca i 2 de Menorca), així com 44 voluntaris de Protecció Civil de diversos municipis de Mallorca i Menorca.

Pel que fa els policies tutors, l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) ha coordinat la presència de 6 agents a Ciutadella dels municipis de Pollença, Inca, Manacor, Alaior i Maó, que centraran les seves actuacions principalment en incidents que tinguin a veure amb menors: discussions, baralles, intoxicacions etíliques, consum de drogues, visites a comerços i establiments públics per informar sobre la normativa vigent en matèria de begudes alcohòliques a menors, filtres d’accés i retirada preventiva de vidre a la zona dels jocs del Pla i del carrer Santa Clara, etc. A més al llarg dels darrers mesos ja han fet una tasca de conscienciació a instituts de Mallorca per prevenir conductes de risc tant en el consum excessiu d’alcohol, com en temes d’assetjament sexual i violència masclista.
La DGEI també coordinarà als 44 voluntaris de Protecció Civil (37de Mallorca i 7 de Menorca) de les agrupacions d’Artà, Montuïri, Felanitx, Manacor, Algaida, Vilafranca, Sencelles, Sa Pobla, Lloseta, Llucmajor, Porreres, Santa Maria, Selva, Marratxí, Ciutadella, Maó Es Castell i Ferreries que reforçaran el dispositiu de seguretat donant suport als equips d’intervenció ràpida de la Creu Roja amb tasques de suport sanitari i logística.
 
 
 
 
 

Documents adjunts: