13 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Son Espases acull demà una campanya intensiva de donació de sang amb motiu del Dia Mundial del Donant NNota Informativa

Entre les 8.30 i les 19.00 h es podrà donar sang al bus de la Fundació, que estarà situat a l’entrada de Consultes Externes 2

Son Espases acull demà una campanya intensiva de donació de sang amb motiu del Dia Mundial del Donant

L’any passat, l’Hospital va transfondre el 37,8 % de la sang donada a les Illes Balears: 12.991 unitats de glòbuls vermells, 3.120 de plaquetes i 2.119 de plasma
Amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang, demà, dijous 14 de juny, l’Hospital Universitari Son Espases —conjuntament amb la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears— ha organitzat una jornada intensiva de donació de sang de més de deu hores. Des de les 8.30 fins a les 19.00 hores es podrà donar sang al bus de donació de la Fundació, que estarà situat a l’entrada de Consultes Externes 2 de l’Hospital.
 
Amb aquesta iniciativa, tant Son Espases com la Fundació pretenen que les persones que coneixen de primera mà la importància de la donació de sang (professionals sanitaris, personal de l’Hospital i familiars dels pacients) s’impliquin en la causa i aportin el seu granet d’arena, ja que 1 de cada 10 persones ingressades en un hospital necessitarà almenys una transfusió de sang.
 
L’any passat, l’Hospital Universitari Son Espases va transfondre el 37,8 % de la sang donada a les Illes Balears: 12.991 unitats de glòbuls vermells, 3.120 de plaquetes i 2.119 de plasma.
 
Lema de la campanya
El Dia Mundial del Donant de Sang va ser establit per l’Organització Mundial de la Salut per agrair als donants la seva generositat i conscienciar la població sobre la necessitat de donar sang de manera regular. Enguany, la Fundació ha adaptat el lema de la campanya a la realitat balear per destacar la solidaritat dels donants de les Illes Balears: “Gràcies pels 120.000 somriures de l’últim any”. Aquest lema pretén mostrar aquesta situació, donar les gràcies a les persones que donen sang de manera altruista i animar la població a donar-ne.
 
El cartell que anuncia la jornada intensiva de donació està protagonitzat per diferents persones amb una nota adhesiva a la cara amb un somriure dibuixat, una metàfora de l’alegria que suposa per a un pacient rebre una transfusió de sang i així poder curar-se.
 
Puc donar?
Els requisits per donar sang són molt senzills: basta pesar més de 50 kg, tenir bona salut i tenir entre 18 i 65 anys. La punxada no fa mal, ja que és similar a quan es fa una anàlisi de sang, i tot el procés just dura entre 25 i 30 minuts.
 
Destinació de les donacions
El 60,4 % de la sang donada es destina a persones amb càncer, a les que pateixen alguna malaltia de la sang i als pacients de determinats tipus d’anèmia; el 34,3 % es transfon a pacients operats —inclosos els que pateixen alguna afecció cardíaca— i a persones que hagin patit un traumatisme, com els ocasionats en accidents de circulació. El 2,4 % es destina a pacients d’obstetrícia i ginecologia i el 2,9 % restant, a infants.
 
Amb una donació se salven tres vides
D’una donació de sang s’extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma, i cadascun d’aquests components es destina a pacients diferents. Per tant, una donació de sang pot salvar la vida de tres persones i tornar la felicitat a moltes famílies.