12 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Reubicades amb èxit dues de les darreres nacres vives de Mallorca NNota Informativa

Reubicades amb èxit dues de les darreres nacres vives de Mallorca

La nova ubicació en una zona controlada de reserva sense accés públic redueix les amenaces en aquests exemplars
La Conselleria de Medi Ambient, en col·laboració amb el Centre Oceanogràfic de Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (COB-IEO), ha traslladat dos individus de nacra (Pinna nobilis), des de cala Blava fins a una zona de reserva integral dins del Parc Nacional de Cabrera. Es tracta de dos dels tres únics exemplars vius en el medi natural dels quals es té constància a Mallorca.
 
La nacra pateix actualment un procés de pràctica extinció en aigües de la Mediterrània occidental, iniciat a final de 2016 i que pràcticament ha erradicat la totalitat de les poblacions a la Mediterrània espanyola, a excepció de les de la costa catalana, que fins ara han resistit, encara que les dades apunten que el procés serà similar al que han sofert en la resta de les nostres costes en un termini breu.
 
En el cas de Mallorca, tan sols es tenien localitzats cinc individus supervivents i, per tant, aparentment resistents a la malaltia: un al Parc Nacional de Cabrera, un altre a la colònia de Sant Jordi, un altre a Portopetro i dos a cala Blava.
 
Fa unes setmanes, després d'una reunió de coordinació amb experts de la matèria de l'IEO, la UIB, l’IMEDEA i la Conselleria de Medi Ambient, es va decidir que l'opció del trasllat de tots els exemplars a un mateix punt podria ser l'única alternativa per afavorir la reproducció i protecció d'aquests individus. El lloc més adequat és sens dubte el Parc Nacional de Cabrera on, a més, es disposa d'estudis científics previs.
 
Encara que això no en garanteix la supervivència i reproducció, és clar que la ubicació a una zona controlada de reserva sense accés públic redueix les amenaces en aquests exemplars. No obstant això, les amenaces naturals, començant per la malaltia pròpia i la presència de depredadors, són part d'un escenari que no podem controlar al 100 %. De fet, tenim l'exemple d'un dels individus, el de la colònia de Sant Jordi, que es va perdre abans de ser trasplantat, possiblement per l'atac d'un pop, amb vista de l'estat de les valves. Amb referència a aquest fet, hi ha previst instal·lar protectors individualitzats contra depredadors a cada exemplar. D'aquesta manera, coordinat des del servei de protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient, fa uns dies es va fer el trasllat dels dos exemplars de cala Blava a Parc Nacional.
 
Les tasques d'extracció i reubicació les va dur a terme personal expert de l'IEO. Per a l'operatiu tècnic varen disposar de dues embarcacions del Govern i les seves tripulacions, un pneumàtica de la reserva marina des Migjorn, que va realitzar el trasllat des de cala Blava a la colònia de Sant Jordi i una altra del Parc Nacional, que va traslladar i va donar suport a la resta de l'operació a Cabrera. Part del material per al trasllat va ser aportat des de la fundació Palma Aquarium.
 
D'aquesta manera els tres individus que fins al moment s'han detectat vius es troben ara al Parc Nacional, on les esperances de supervivència són, tot i que limitades, almenys majors de les que es tenen a zones amb forta presència humana en els mesos d'estiu. Cal no oblidar que els individus traslladats es trobaven, a més, a poca profunditat, la qual cosa els feia molt vulnerables.
 
Els exemplars desplaçats havien estat localitzats per un particular. Des de l'Administració volem agrair l'ajuda de les persones que col·laboren i animar a tots aquells que bussegen a les nostres aigües perquè en cas de detectar-hi algun altre exemplar viu, ho comuniquin al més aviat possible al mateix IEO, a l’IMEDEA, a la Conselleria de Medi Ambient o als Observadors del Mar.