1 juny 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Balears aposta per la reducció dràstica de residus plàstics amb una normativa pionera a Europa NNota Informativa

Balears aposta per la reducció dràstica de residus plàstics amb una normativa pionera a Europa

/ La vicepresidenta del Govern ha clausurat la jornada sobre l'estratègia europea de plàstics i residus on s’ha exposat la nova Llei de residus balear que s’aprovarà després de l’estiu
/ La directora de Medi Ambient de la Comissió Europea ha conegut de primera mà l’avantprojecte de llei i ha presentat la nova estratègia europea de plàstics

La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha clausurat avui la jornada sobre l'estratègia europea de plàstics i residus en la que ha participat la directora general adjunta de Medi Ambient de la Comissió Europea, Joana Drake. A l’acte també hi ha assistit el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal; el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó; la directora gerent del Centre Balears Europa, Rosa Maria Cañameras; Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea per a Catalunya i les Illes i la consellera insular de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Sandra Espeja.

Durant el seu discurs, la vicepresidenta s'ha referit a la nova llei de residus de les illes com "un text pioner i que ha despert gran interès, per exemple, d'entitats com la coalició de ONGs RethinkPlastic, formada per RESSONS i Zero Waste Europe, entre uns altres". Així mateix, ha destacat el fet que la coalició té la intenció de presentar la norma balear com a exemple per definir l'adreça que s'hauria de seguir en l'àmbit europeu, de fet, la proposta de directiva europea sobre plàstics d'un sol ús presentada dilluns passat per part de la Comissió Europea va en la mateixa línia que l'avantprojecte balear.

Busquets ha destacat “l’aposta valenta i pensant en el futur de l’avantprojecte de Llei de residus i sòls contaminants de les Illes Balears” que té com a finalitat “aconseguir una reducció significativa dels residus i millorar la seva gestió”. En aquest sentit, la també consellera de Turisme ha considerat imprescindible la implicació de les institucions i ha explicat que el seu departament està "fent feina en una modificació de la Llei turística que complementarà la normativa de residus i regularà l’ús de plàstics als establiments turístics, reforçant per tant aquesta idea de substituir els plàstics per altres materials compostables o bé per elements de més d’un ús."

Joana Drake ha presentat les novetats i els aspectes clau de la proposta de la Comissió per reduir els residus de plàstic a la UE.

A la jornada, organitzada per la Comissió Europea, el Govern balear i el Centre Balears Europa, Sebastià Sansó ha exposat la nova Llei de residus i sòls contaminats del govern de les Illes Balears que està previst aprovar després de l’estiu.

La normativa balear s’avança a la directiva de la UE en temes clau com obligar els productors a redissenyar els seus productes per tal d’utilitzar materials sostenibles en la producció de canyetes de begudes, bastonets de les orelles i tassons o plats. Es prohibirà també la distribució i venda de les bosses de plàstic lleugeres o d’un sòl ús, la venda de vaixelles d’un sòl ús i altres productes. A partir de la posada en vigor de la nova llei, no es podrà realitzar la venda de càpsules de cafè d’un sol ús fabricades amb materials no fàcilment reciclables, orgànicament o mecànicament.

Bel Busquets ha explicat que “l’Impost de Turisme Sostenible ajudarà a finançar projectes com la campanya d'informació i vigilància en espais de rellevància ambiental, la neteja i manteniment de platges amb la contractació de persones en risc d'exclusió social i també executarem un projecte d'impuls a l'economia social i circular. Projectes que compleixen un doble objectiu, millorar i conservar el nostre entorn i crear llocs de feina.”.

En el marc de la jornada ha tengut lloc una taula redona amb el títol "exemples de bones pràctiques en la gestió de plàstics". Al debat han participat representants d'institucions, entitats i empreses vinculades a la gestió dels residus a les Illes. El públic assistent a la jornada ha pogut fer les seves aportacions al debat i també plantejar dubtes als ponents.