16 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Medi Ambient participa en l’estudi de la biodiversitat del buc Patriac’h a les costes de Mallorca NNota Informativa

Medi Ambient participa en l’estudi de la biodiversitat del buc Patriac’h a les costes de Mallorca

L’àguila peixatera i el falcó pelegrí són objectes del cens per a l’expedició PIM
El passat 9 de maig de 2018, l'ONG Iniciativa PIM va sortir a la mar a bord del vaixell Patriac'h per a dur a terme una campanya de conservació i divulgació ambiental en diverses illes petites de la Mediterrània. L'expedició ha estat organitzada en col·laboració amb l'associació Zone Bleue, que disposa d’una flota de vaixells velers per fer tasques de conscienciació ambiental arreu del món, juntament amb el seu soci Seanergies Océanes. L’objectiu d'aquesta campanya, que té el suport de diferents institucions i associacions col·laboradores en les diferents illes mediterrànies —entre les quals hi ha la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a través del Servei de Protecció d’Espècies— és la posada en marxa d'actuacions de conservació en terra i mar, fer tallers tècnics i organitzar accions de comunicació ambiental per tal de preservar els territoris insulars.
 
En concret, són nou les etapes previstes fins a final d'agost, entre les quals els dies 14 i 18 el buc navegarà en diferents ports de Mallorca. Aquesta etapa està organitzada amb el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria i permetrà embarcar experts en rapinyaires perquè controlin les poblacions d'àguila peixatera i de falcó pelegrí de la serra de Tramuntana amb l'equip de l'expedició PIM. Aquest cens es farà amb tècnics del Govern, a més d’un investigador italià de la Universitat de Siena.
 
Aquest matí, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el cap del Servei de Protecció d’Espècies, Joan Mayol, s’han embarcat per conèixer la tripulació i, en aquest context, el conseller Vidal ha volgut agrair l’estada i la col·laboració científica del Patriac’h a les costes de Mallorca, ja que al darrere d’aquesta iniciativa hi ha l’ONG Smilo i el Conservatoire du litoral, una de les entitats —ha dit el conseller— pioneres en temes de custòdia del territori de conservació del litoral i un referent dels any 80, que comprava el litoral per protegir-lo. A més, Vidal també ha valorat molt positivament que a través d’aquest vaixell es pugui donar un enfocament internacional i comunicar els projectes de conservació i restauració que es duen a terme a la serra de Tramuntana i al Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.
 
Per la seva banda, Mathieu Thevenet, el coordinador del projecte PIM, ha volgut destacar que Mallorca és una illa que ha generat molts de coneixements en la vessant científica i que l’objectiu final és tenir consciència de la biodiversitat i que els espais protegits estiguin ben gestionats. Thevenet ha ressaltat que no volen «que les Illes siguin les víctimes del canvi climàtic» i pensa que «des de les Illes poden sorgir les millors idees, les millors iniciatives, per lluitar contra el canvi climàtic; existeixen molts exemples de bones pràctiques mediambientals a les Illes”.
 
Demà, dijous, el veler farà una jornada de portes obertes, visites i una presentació de l'expedició al públic al port d’Andratx, del qual partirà l’horabaixa cap a l'arxipèlag de Cabrera, on romandrà per iniciar la tercera etapa de l'expedició cap a Tavolara, a Sardenya.
 
Per seguir dia per dia totes les etapes d'aquest viatge, us convidam a informar-vos sobre la Iniciativa PIM a través de la seva pàgina de  Facebook. https://www.facebook.com/PIMinitiative/