15 maig 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Balears presenta a Europa la seva estratègia de Govern cap a la sostenibilitat NNota Informativa

Balears presenta a Europa la seva estratègia de Govern cap a la sostenibilitat

La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha explicat la participació de l'executiu als Premis Natura 2000, la Setmana verda europea i la Setmana europea de l'Energia sostenible.
La vicepresidenta del Govern i consellera d'Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha explicat avui dematí la participació de diferents directors generals als principals esdeveniments europeus relacionats amb la sostenibilitat i que tendran lloc durant les pròximes setmanes a Brussel·les. Busquets ha recordat que totes les normatives i accions que es presentaran a Europa formen part de "l'estratègia del govern per la diversificació d'un model econòmic que camina cap a unes illes sostenibles des del punt de vista social mediambiental i també econòmic."

Busquets ha valorat la participació dels directors generals als Premis Natura 2000, Energy Week i Green Week, donada la necessitat de connectar les polítiques de Balears amb les polítiques que es fan a la Unió Europea i ha considerat que l'àmplia participació és una mostra que "aquest Govern aposta per la sostenibilitat". Busquets ha insistit en el fet que "l'estratègia per la sostenibilitat no només la treballam a les illes sinó d'una manera coordinada amb Europa". Tot, a afegit la vicepresidenta, amb l'objectiu de donar una resposta coherent i global als reptes ambientals del país.

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, i el director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons, assistiran dijous dia 17 de maig a la cerimònia dels premis Natura 2000 on el projecte "Sports in Natura 2000: Reconciling interests in Menorca", per les curses de muntanya, es troba entre els 25 finalistes. Mir es mostra agraït per aquesta nominació "en ser una mostra del reconeixement a la feina que s'està fent en aquesta legislatura en fer compatible les diferents activitats humanes dins els espais naturals". A més el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat aprofitarà per reunir-se amb membres de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, així com eurodiputats i ONGs que han mostrat el seu interès en decret de posidònia, capdavanter al Mediterrani. D'altra banda, Gonyalons ha reconegut la il·lusió que fa la nominació als premis tot i que "el màxim premi és que aquests criteris que ja estan funcionant estan essent un èxit i en la majoria de casos no hi ha problemes". A l'agenda del director general d'Esports i Joventut també hi ha diferents reunions sobre el programa Erasmus Plus.

Green Week i Energy Week

Del 22 al 25 de maig tendrà lloc l'EU Green Week 2018, on per primera vegada hi haurà una representació del Govern Balear. El Director General d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, participarà en una taula redona sobre els residus a les ciutats i la nova Llei de Residus es presenta com a exemple de normativa capdavantera a Europa. A més, Sansó i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca es reuniran amb ONG's interessades en aquest projecte de llei, així com amb eurodiputats, amb membres de la Comissió Europea i amb representants d'altres illes del Mediterrani. La Setmana Verda és la conferència anual més gran d'Europa sobre política ambiental.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, viatjarà a Brussel·les el 6 de juny, amb motiu de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible (Sustainable Energy Week) que se celebra entre el 4 i el 8 de juny sota el lema "conduint la transició a l'energia neta". En aquest context, Groizard participarà en la conferència "Les tecnologies innovadores i els esquemes reguladors que acceleren la descarbonització de les illes". Segons ha recordat Groizard, "la llei de canvi climàtic i transició energètica parteix d'un marc europeu" que fixa els objectius de renovables, d'emissions i d'eficiència energètica i on les illes es comprometen a ser "punta de llança de transició energètica". Groizard ha subratllat que la normativa balear s'avança a la normativa d'altres regions de l'estat i fins i tot a l'estatal. El director general d'Energia i Canvi Climàtic ha explicat que l'existència de punts d'unió entre les illes i Europa, com el Centre Balears Europa, "ha permès dissenyar unes polítiques no van sempre a remolc d'allò que fa Europa i l'estat sinó que són punteres" pel que fa a la transició energètica.

Tots els directors generals han coincidit en agrair la tasca feta pel Centre Balears Europa (CBE), tant a l'oficina de les illes com la delegació a Brussel·les. La directora del CBE, Rosa Cañameras, ha reconegut l'esforç realitzat "perquè les illes estiguin presents a les fites més rellevants del calendari europeu pel que fa a sostenibilitat" i seguint l'Agenda 2030 i Agenda Urbana".