4 d’abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

L’índex de sequera es troba, per primera vegada en un any, per sobre del llindar de normalitat a totes les unitats de demanda NNota Informativa

L’índex de sequera es troba, per primera vegada en un any, per sobre del llindar de normalitat a totes les unitats de demanda

La unitat de Manacor-Felanitx és l’única que continua en escenari de prealerta per sequera
El valor de l’índex de sequera de totes les unitats de demanda de les Illes Balears, calculat el mes de març, es troba per sobre del llindar de normalitat del 0,5, fet que no ocorria des de feia un any.
 
Els augments més significatius s’han produït a la unitat de Migjorn de Menorca, al Pla de Mallorca i a Formentera, que torna a estar per sobre del llindar de normalitat del 0,5, després de dos mesos de situar-s’hi per sota. Algunes unitats, com Tramuntana Nord i Sud, així com Manacor-Felanitx, han presentat descensos en els valors respecte al mes anterior.
 
Pel que fa a l’escenari de gestió i d’acord al Pla de Sequera, totes les unitats es troben en normalitat excepte la de Manacor-Felanitx, que continua en escenari de prealerta. El Pla de Sequera preveu que, per passar d’estat de normalitat a prealerta i viceversa, el valor de l’indicador ha de ser el mateix durant tres mesos seguits. D’aquesta manera, la unitat de Manacor-Felanitx sortirà d’aquest escenari quan el valor de l’indicador sigui normal durant tres mesos seguits i la unitat de Formentera hauria entrat en escenari de prealerta aquest mes, si no hagués recuperat els nivells de normalitat.
 
Quant a les reserves hídriques, la mitjana de totes les Illes se situa en el 67 %, fet que representa una pujada de 5 punts respecte al mes de febrer. L’increment més important s’ha fet a Formentera, on ha pujat 12 punts i s’ha situat al 56 %. Mallorca es troba al 68 %, Menorca, al 67 % i Eivissa, al 63 %, amb increments de 6, 2 i 5 punts percentuals, respectivament.
 
Pel que fa a les precipitacions, les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que el març ha estat un mes molt humit a totes les Illes. Pel que fa a la precipitació acumulada en el darrer any, només hi ha dèficit de pluges a Eivissa, del 20 %. A Menorca i a Mallorca la precipitació acumulada el darrer any supera la mitjana en un 7 % i un 5 %, respectivament.
 
Cal recordar que l’índex de sequera es calcula per zones o unitats de demanda delimitades en funció dels aqüífers i les infraestructures de gestió existents des del mes de desembre passat, quan va entrar en vigor el Pla Especial d’Actuació en Situacions d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears (o Pla de Sequera).
 
Aquest pla estableix les actuacions que han de dur a terme els diferents actors implicats en funció del valor de l’índex d’aquesta, amb l’objectiu de minimitzar-ne els efectes sobre la població. Tot i que l’elaboració dels plans de sequera s’inclou en la normativa des de l’any 2001 i que les situacions de sequera són habituals al clima mediterrani, és la primera vegada que la Comunitat Autònoma disposa d’un pla de gestió de sequeres. Els càlculs del nou índex de sequera es poden trobar al Portal de l’Aigua de les Illes Balears (<http://www.dma.caib.es>).