29 març 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca treballa en la investigació del paràsit que mata les nacres NNota Informativa

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca treballa en la investigació del paràsit que mata les nacres

Actualment sols es coneixen deu nacres vives a tot el litoral de les Balears
El grup tècnic de treball sobre la nacra a les Illes Balears integrat per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), que n’és el coordinador en l’àmbit nacional; l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), i diversos departaments de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, tals com el Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) d'Andratx, personal del Parc Nacional de Cabrera i del Servei de Protecció d'Espècies s’han reunit a la seu de la  Conselleria per tal d’abordar la feina de seguiment i recuperació d'aquesta espècie, a més de treballar en una estratègia amb relació al paràsit que la mata.
 
Actualment només es coneixen deu nacres vives a tot el litoral de les Balears, on centenars de mils han mort víctimes de l'epidèmia infecciosa que l'afecta tota la Mediterrània occidental. En els darrers mesos, la catàstrofe ha arribat també a les illes de Sicília i a Còrsega, a més de la totalitat del litoral espanyol.
 
Els experts han valorat com a urgent traslladar els exemplars supervivents a una localitat ben protegida, on quedin en situació favorable perquè puguin fecundar.
 
És especialment positiva la supervivència comprovada d'un exemplar de Cabrera, batiat com “en Castellet", del qual es té coneixements contrastats que ha superat la malaltia.
 
També s’han analitzat les novetats científiques d'identificació de l'organisme patogen responsable, tasca en la qual excel·leix la tasca del Laboratori d'Investigacions Marines i Aqüicultura d’Andratx, i els resultats de l'aportació d'observacions per part de voluntaris de la xarxa "Observadores del Mar", que demostra una gran implicació de particulars en el seguiment del problema.