23 febrer 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Consell de Govern: EL GOVERN ASSUMEIX EL SERVEI DE TRANSPORT SANITARI TERRESTRE URGENT I L'ATENCIÓ TELEFÒNICA D'URGÈNCIES A PARTIR D'ABRIL CConsell de Govern

Consell de Govern: EL GOVERN ASSUMEIX EL SERVEI DE TRANSPORT SANITARI TERRESTRE URGENT I L'ATENCIÓ TELEFÒNICA D'URGÈNCIES A PARTIR D'ABRIL

\ L’entitat pública GSAIB s’encarregarà de gestionar el servei durant 24 mesos, prorrogables, per 23,4 milions d’euros
\ Es preveu la continuació dels 298 treballadors que actualment presten servei a les empreses adjudicatàries

El Govern de les Illes Balears assumirà el servei de transport sanitari terrestre urgent i l’atenció telefònica d’urgències del Servei de Salut. El Consell de Govern ha autoritzat avui l’encàrrec de gestió a l’entitat pública empresarial Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears (GSAIB).
 
Aquesta assumpció del servei es farà efectiva l’1 d’abril i tindrà una durada de dos anys (prorrogables) i un pressupost de 28,3 milions d’euros. El Servei de Salut ha iniciat aquest procés després d’haver elaborat un estudi per valorar totes les opcions, i ha optat per assumir-lo, atès que es tracta d’un servei essencial per a la comunitat.
 
Amb relació al personal, es preveu mantenir els 298 treballadors que presten servei a les empreses adjudicatàries del servei de transport sanitari terrestre urgent: 177 conductors, 79 portalliteres, 27 teleoperadors, 8 ajudants de portalliteres, 3 caps de trànsit, 2 oficials administratius, 1 cap d’àrea i 1 auxiliar administratiu.
 
Per garantir la gestió de la prestació dels serveis de manera eficient i millorar la qualitat, el Servei de Salut va tramitar un concurs d’arrendament sense opció de compra de seixanta vehicles per al transport sanitari terrestre urgent de les Illes Balears —a més del manteniment d’aquests i de les assegurances corresponents— per un període de dos anys, amb la possibilitat de prorrogar-lo dos anys més.
 
GSAIB és una empresa pública adscrita al Servei de Salut, amb personalitat jurídica pròpia, capacitat d’actuar i plena autonomia de gestió. Té l’objectiu de prestar serveis de suport a l’activitat assistencial dels centres sanitaris que depenen del Servei de Salut, concretament els següents:
  • Transport sanitari en qualsevol de les modalitats.
  • Neteja i bugaderia.
  • Cuina, servei d’àpats i restauració en general.
  • Manteniment d’instal·lacions i jardineria.
  • Atenció telefònica de la demanda assistencial, informació i orientació o consell sanitari, i també coordinació d’urgències i col·laboració amb els serveis d’urgències i d’emergències de les diferents administracions (Protecció Civil, cossos de prevenció i extinció d’incendis, cossos i forces de seguretat de l’Estat) en les situacions que ho requereixin.
  • Altres serveis assistencials de caràcter sanitari.
 
GSAIB es va crear per mitjà de la Llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma per a l’any 2017 i posteriorment, el juny de 2017, se’n varen aprovar els Estatuts. Aquesta entitat permetrà anar recuperant serveis externalitzats que el Govern de les Illes Balears considera essencials per oferir una assistència sanitària de qualitat.