20 febrer 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El conseller Marc Pons valora de forma positiva la reunió amb parlamentaris europeus per explicar-les l’Avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició energètica NNota Informativa

El conseller Marc Pons valora de forma positiva la reunió amb parlamentaris europeus per explicar-les l’Avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició energètica

Pons destaca el to constructiu de l’encontre, “des del convenciment que aquest és el camí que ha de seguir Europa”
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, acompanyat del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, s’ha reunit avui matí a la seu del Parlament Europeu amb representants de distints grups parlamentaris de la cambra europea per explicar el contingut de la futura Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears i el conjunt de l’estratègia del Govern balear per potenciar les energies renovables i tancar els centres productors contaminants, com Es Murterar, o la transformació de la central de Maó.

A la reunió hi han assistit eurodiputats dels grups Verds/ALE, Florent Marcellesi; del grup socialista i demòcrata S&D, José Blanco, GUE-Esquerra Unida Europa (Podemos i EU), Paloma López Bermejo, i Xabier Benito.

Durant la reunió s’ha analitzat el contingut de l’Avantprojecte de llei de canvi climàtic i la postura del Govern estatal envers propostes com el tancament d’Es Murterar. El conseller també ha explicat als eurodiputats que avui horabaixa plantejarà al comissari europeu d’Acció pel Clima, Miguel Arias Cañete, la necessitat que es doni suport des del Govern de l’Estat a mesures com les vinculades a les centrals contaminants de Balears.

Aquestes mesures van en línia amb els acords internacionals sobre la transició energètica de les illes com a punta de llança del canvi energètic.

El conseller ha valorat molt positivament l’encontre amb els eurodiputats. “La trobada ha anat molt bé, perquè els grups parlamentaris amb els que ens hem reunit entenen el problema del canvi climàtic”, ha manifestat Marc Pons. El conseller ha remarcat que “Balears té una estratègia, un pla de lluita contra el canvi climàtic que possibilitarà una transició energètica, que és la futura Llei del Canvi Climàtic”.

Per a Marc Pons, la trobada ha tingut un to molt constructiu “des del convenciment que tenim que aquest és el camí que ha de seguir Europa”.

El conseller Pons ha explicat que en la reunió d’avui a horabaixa amb el comissari europeu Miguel Arias Cañete  confia a arribar a un acord amb la planificació del calendari de tancament des Murterar en un termini de set anys.

Precisament, aquesta és una de les mesures que estan contemplades a l’Avantprojecte de llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Altres actuacions són:
 
– S'hauran d'instal·lar plaques solars als grans aparcaments i nous edificis i naus industrials de més de 1.000 metres quadrats. Aprofitament sòl ja urbanitzat.

– Els Consells hauran de zonificar els llocs idonis per instal·lar renovables a cada illa i els edificis en rústic no destinats a usos agraris s'hauran d'autoabastir amb renovables.

– A partir del 2025 no podran entrar a les illes vehicles dièsel a les Illes Balears.

– A partir de 2035 no podran entrar vehicles de benzina.

– A partir del 2020, els rent a cars han d'incorporar un 2% anual de vehicles elèctrics a la flota, fins al 100% en 2035.

– El 2020, les grans i mitjanes empreses hauran de calcular i registrar la seva petjada de carboni i a partir de 2025 hauran de presentar plans de reducció amb objectius mínims vinculants.

– Els ajuntaments hauran de substituir tot l'enllumenat públic, que haurà de ser LED en 5 anys.