17 gener 2018 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

El Govern i el Ministeri d’Hisenda segueixen treballant en les mesures que ha de contenir el nou Règim Especial de les Illes Balears. NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i el Ministeri d’Hisenda segueixen treballant en les mesures que ha de contenir el nou Règim Especial de les Illes Balears.

L’equip de la consellera Catalina Cladera ha mantingut una nova reunió negociadora amb els representants del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques segons el marc de negociació acordat la setmana passada en la trobada entre la presidenta Armengol i Cristóbal Montoro
Nova reunió bilateral de treball per a la negociació del nou Règim Especial de les Illes Balears, entre una delegació de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, encapçalada per Catalina Cladera, i membres de l’equip del ministre Cristóbal Montoro, amb la presència de la secretària general de Finançament Autonòmic Belén Navarro. La sessió ha servit per avançar en temes bàsics que ha de contenir la norma reguladora de les mesures compensatòries de la insularitat que haurà de substituir l’actual llei, que data de 1998. En concret s’ha parlat de les mesures fiscals que han de beneficiar empreses i empresaris autònoms de les Illes, així com també del Fons d’Insularitat que ha de permetre les administracions insulars garantir-se una dotació pressupostària anual garantida provinent de l’Estat, i independent del model de finançament autonòmic, que serveixi per pal·liar el dèficit inversor que pateixen les illes per compte del fet insular.

El paquet de mesures fiscals que l’equip negociador del Govern pretén incorporar al nou REIB inclou una reserva d’inversions per a empreses i autònoms que tributen a través de l’IRPF que permetria deduccions sobre aquest impost, o sobre el tribut de societats en el cas de reinversió dels beneficis anuals en activitats de la pròpia empresa i de creació de nous llocs de feina. La proposta nou règim fiscal de Balears també inclou, entre d’altres, mesures d’incentivació de les activitats d’innovació de les empreses, amb deduccions de la quota de l’impost de societats.

Aquesta nova reunió mantinguda avui amb l’equip del Ministeri d’Hisenda permet avançar camí a la ronda de negociacions oberta amb el Govern de l’Estat en matèria de reforma del REIB durant els darrers mesos, i deriva directament de l’encontre entre la presidenta Armengol i el ministre Montoro de la setmana passada, en el qual també hi va participar la consellera Cladera i el director general Joan Carrió. Carrió també ha estat present en la trobada d’avui, d’igual manera que la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears, Maria Antònia Truyols.

En la reunió de la setmana passada es va acordar que l’avantprojecte de llei del nou Règim Especial de Balears (REB) haurà de quedar llesta per a la seva aprovació en la Comissió Mixta bilateral dins del primer trimestre de 2018. L’acord compensarà la insularitat amb un Fons específic,  ajuts en matèria de transports i amb un paquet de mesures fiscals adreçades als ciutadans i les empreses de les illes.